28 mei, 2024
IndustrieDefensie neemt ScanEagle in gebruik

Defensie neemt ScanEagle in gebruik
D

Woensdag 26 juni neemt de Koninklijke Landmacht een nieuw onbemand vliegtuigsysteem in gebruik. Op vliegveld Deelen wordt in de namiddag met de ScanEagle voor het eerst een vlucht in Nederland uitgevoerd. Het vliegtuig vervangt de Sperwer die tot 2011 dienst deed. Het systeem is een belangrijke aanvulling op de mogelijkheden om informatie te verzamelen.
Onbemande vliegtuigen, of Unmanned Aerial Vehicles (UAV’s), zijn sinds 1998 in gebruik binnen de krijgsmacht. Doordat zij in staat zijn om videobeelden door te zenden naar militaire eenheden, kunnen deze eenheden sneller reageren op veranderende situaties. Dit geeft ze vooral in een vijandige omgeving meer flexibiliteit en een voorsprong op de tegenstander.

Naast de inzet in militaire operaties zijn onbemande vliegtuigen ook een waardevolle aanvulling voor de civiele autoriteiten. Zo werden in het verleden al vaker vliegtuigen van het systeem Raven ingezet om toezicht te houden of om bij te dragen in strafrechtelijke onderzoeken zoals de opsporing van hennepplantages.

De Nederlandse krijgsmacht heeft uitsluitend de beschikking over onbewapende onbemande vliegtuigen. In militaire operaties zijn ze succesvol ingezet in Afghanistan en bij de anti-piraterij missie, Ocean Shield, voor de Hoorn van Afrika.

 

scaneagleAlgemeen

Lengte: 1.19 meter (3.9 ft)

Spanwijdte: 3.1 meter (10.2 ft)

Hoogte: –

gewicht: 18 kilo (39.7 lbs)

Voortstuwing: 1 × 3W 2-stroke piston engine, 1.5 hp

Prestaties

Maximale snelheid: 55-80 mph

Vluchtduur: 20 + uur

Operationele hoogte: 16,000 ft above ground level (AGL) is 4,876 meter

Uitrusting

Hoge resolutie, dag/nacht warmtebeeld camera

 

bron: MINDEF

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: