16 juni, 2024
IndustrieDe Militair van de toekomst

De Militair van de toekomst
D

De Kennis en Innovatie afdeling (K&I) van de Defensiestaf organiseert ieder jaar de nationale Defensie Innovatie Competitie. Doelstelling van deze competitie is om MKB-bedrijven te stimuleren hun kennis aan te wenden voor nieuwe toepassingen ten behoeve van de defensieorganisatie. Juist ook bedrijven die nog niet actief zijn op het gebied van aerospace of defensie worden uitgedaagd aan deze competitie mee te doen. De winnaars van de competitie krijgen vanuit K&I een budget toegewezen dat aangewend dient te worden om de beoogde innovatie daadwerkelijk door te zetten richting een werkend prototype. De deelnemers investeren tijd en middelen om een projectplan uit te werken en te presenteren. Het project van Elitac was de winnaar van de Defensie Innovatie Competitie 2013.

De militair krijgt steeds meer informatie te verwerken als gevolg van snel opeenvolgende, technische ontwikkelingen in de informatietechnologie. Hoewel deze informatie het vaak mogelijk maakt een betere beoordeling van de situatie te maken, zorgt het ook voor extra belasting. Er treedt een continu conflict op: ogen en oren zijn aan de ene kant nodig om de omgeving waar te nemen en te communiceren; aan de andere kant vragen informatiesystemen steeds meer aandacht. Bovendien is het gebruik van de auditieve en visuele kanalen voor hulpmiddelen in sommige situaties onwenselijk of zelfs onmogelijk. Het gevaar bestaat zelfs dat het risico op perceptuele of cognitieve overbelasting de positieve effecten van dergelijke hulpmiddelen teniet doen.

trimmedbigEen voelbaar display (hierna ‘tactiel display’ genoemd), dat door middel van trillingen informatie overbrengt op de huid, biedt een oplossing voor deze problemen. Het zorgt ervoor dat de militair van de toekomst ogen en oren vrij houdt om te focussen op de omgeving en de handen vrij heeft om een wapen paraat te hebben. Hierdoor neemt het situationeel bewustzijn toe en de cognitieve belasting af. Het display is discreet en zeer intuïtief.

innovatieBinnen het project dat Elitac won, worden de tactiele displays geïntegreerd in de uitrusting van de militair. Een succesvolle integratie opent een extra informatiekanaal dat gebruikt kan worden voor een breed scala aan toepassingen. Binnen het project worden de applicaties navigatie en communicatie geïmplementeerd. Dit zijn twee applicaties die al met succes zijn beproefd in het veld, zowel door TNO als het ARL.

Elitac
Elitac B.V. (www.elitac.nl) ontwikkelt en commercialiseert tactiele displays, een techniek waarbij het kanaal ‘gevoel’ wordt benut. Elitac is in 2012 opgericht en heeft een team gevormd bestaande uit specialisten op de gebieden van tactiele feedback, soft- en hardware ontwikkeling, human factors en commercialisatie. Voor vragen over dit project of bij interesse in tactiele toepassingen kunt u contact opnemene met Merijn Klarenbeek via M.Klarenbeek@elitac.nl.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: