13 april, 2024
IndustrieBouwmachines stromen binnen.

Bouwmachines stromen binnen.
B

Defensie beschikt sinds 1 september 2020 over Caterpillar D6T rupsdozers. Het zijn de eerste 2 van een serie van 8 stuks. Stukje bij beetje krijgt de genie een specialistisch arsenaal bouwmachines en aanhangers. Het gaat om meer dan 100 stuks waarover deze militaire bouwvakkers in 2024 kunnen beschikken.

Civiele partners

Beschikken ja, want van een klein deel wordt Defensie geen eigenaar, maar doet een beroep op civiele partners. Zo is er meer flexibiliteit in het gebruik van soorten en aantallen.

De aanschaf

Defensie koopt in totaal 8 rupsdozers, 43 wielladers, 10 graaflaadcombinaties high speed, 3 graaflaadcombinaties luchtmobiel en 36 aanhangwagens voor het transport van bouwmachines. Ook de reeds geleverde 7 rupsgraafmachines maken deel uit van de aanschaf.

Huur of lease

Via een nader te bepalen huur- of leaseconstruc­tie kan de krijgsmacht daarnaast over de capaciteiten wielgraafmachines, graders en trilwalsen beschikken.

Versperringen

De nieuwe bouwmachines zijn geschikt voor constructietaken zoals grond, weg- en waterbouw en voor pantsergenietaken. Denk daarbij aan het ruimen van versperringen, het graven van opstellingen en tank­grachten en het boren en dichten van gaten.

Universele & additionele bouwmachines

De Genisten (dé militaire bouwvakkers) werken sinds medio jaren 90 met universele Werklust bouwmachines. Ze bleken in missiegebieden echter minder geschikt bij bijvoorbeeld de bouw van een vliegstrip, een spoor of een militair kamp. Daarom zijn ook additionele bouwmachines gekocht, zoals graafmachines, rupsdozers, graders en trilwalsen. Zowel de universele als de additionele bouwmachines worden nu vervangen. Dat gebeurt onder de noemer Vervanging Bouwmachines.

DMO

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) droeg begin deze maand beide Caterpillar D6T rupsdozers over. Eerst worden militairen nu opgeleid om ermee te kunnen werken. Daarna zet de genie ze in.

Tekst: MinDef / redactie ODB
Afbeelding: AVDD / redactie ODB

Arag Banner
Vorig artikel
Volgend artikel
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: