19 april, 2024
IndustrieBelgië In MRTT-Project

België In MRTT-Project
B

België maakt vanaf 15 februari 2018 jl. deel uit van het multinationale multirole tanker–transport (MRTT)-project. De Belgische minister van Defensie Steven Vandeput zette tijdens de vergadering van NAVO-ministers in Brussel zijn handtekening. De overige partners waaronder Nederland bekrachtigden de toetreding van de nieuwe partner ook.

Toekomstgerichte samenwerking
Het MRTT-project is een voorbeeld van de toekomstgerichte samenwerking tussen Europese landen. De aanschaf van de toestellen van het type Airbus A330 MRTT vormt een belangrijke schakel bij het oplossen van de schaarse tanker- en transportcapaciteit van de Europese Unie en de NAVO. Naast het bijtanken van vliegtuigen en strategisch transport, voeren de vliegtuigen bijvoorbeeld ook medische evacuaties (medevacs) uit.

Acht toestellen
Volgens plaatsvervangend secretaris-generaal van de NAVO Rose Gottemoeller kunnen door het project NAVO-vliegtuigen langer in de lucht blijven en verder vliegen. “Het vergroot onze mogelijkheid om onze burgers en ons gebied te beschermen.”

Levering start in 2020
Het MRTT-project startte in juli 2016 toen Nederland en Luxemburg gezamenlijk 2 Airbus A330 MRTT-vliegtuigen aanschaften. Sindsdien sloten Duitsland en Noorwegen zich ook aan bij het project . Nu België meedoet komt het aantal aan te schaffen toestellen uit op 8. Ze worden tussen 2020 en 2024 geleverd.

Nederland is leidend
De vloot wordt eigendom van de NAVO. Naast de aanschaf vallen ook instandhouding en operationele inzet onder het MRTT-project. Nederland is leidend in dit multinationale samenwerkingsproject.

Vliegbasis Eindhoven
De nieuwe toestellen krijgen Vliegbasis Eindhoven en Keulen-Bonn als thuisbasis. Daarnaast registreert Nederland de vliegtuigen en is het verantwoordelijk voor het toezicht op de luchtwaardigheid. Onderzocht wordt of het op Vliegbasis Eindhoven gelegerde European Air Transport Command (EATC) de pool kan aansturen.

Bron: NAVO
Foto: Airbus

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: