15 april, 2024
IndustrieApache wordt toekomstbestendig gemaakt

Apache wordt toekomstbestendig gemaakt
A

De 28 Apache-gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando worden voorzien van nieuwe rompen, transmissies en rotorbladen. Het vermogen van de motoren gaat omhoog en de toestellen krijgen een betere missie-uitrusting. Zo wordt de huidige Apache Delta (AH-64D) vloot gemoderniseerd naar de Apache Echo (AH-64E).

Apache Remanufacture programma

De eerste Apache is vandaag gearriveerd bij het Logistiek Centrum Woensdrecht om het toestel gereed te maken voor transport naar Amerika. Daar neemt de US Army de Nederlandse toestellen onder handen voor het zogenoemde Apache Remanufacture programma.

Toekomstbestendig

De Apache is sinds 1997 in gebruik bij de krijgsmacht. Modernisering is noodzakelijk om, met het oog op de huidige dreigingsontwikkelingen, operationeel relevant te blijven.

Technische beperkingen

Ondanks de reeds uitgevoerde verbeteringen kent de Apache in de huidige configuratie operationele en technische beperkingen. Die nemen de komende jaren verder toe.

Instandhouding zeer kostbaar
Het aantal gebruikers van de Apache Delta-versie neemt steeds verder af. Dat maakt ondersteuning en instandhouding ervan erg kostbaar, want productie van onderdelen, reparatie en onderhoud worden erg duur. Door deelname aan het moderniseringsprogramma heeft Defensie straks moderne, toekomstbestendige en betaalbare gevechtshelikopters.

Tekst: Redactie ODB
Afbeelding: Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: