13 april, 2024
Industrie80 proefexemplaren VOSS besteld

80 proefexemplaren VOSS besteld
8

Nederlandse soldaten trekken in de toekomst ten strijde in een hypermodern gevechtspak dat 125.000 euro per stuk kost en dat hen beter moet beschermen. Het uniform is het antwoord van defensie op de bermbom en de zelfmoordterrorist. . In de Kamer waren vorig jaar vraagtekens gezet bij dit systeem na kritiek op de IV/ICT-infrastructuur van Defensie. De minister meent echter dat het wapensysteem-gebonden Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS)  geen deel uitmaakt van de centrale IV/ICT-infrastructuur.

De eerste 80 proefexemplaren worden in juni 2015 besteld. Ze zijn prijzig, maar dan heeft de krijgsmacht ook wat: hypermoderne jassen waarmee militairen met een touchscreen informatie kunnen opzoeken en versturen.

Via gps verbinding zijn de soldaten alleen zichtbaar voor de eigen troepen en hebben zij rechtstreekse informatie-uitwisseling  met andere militairen in voertuigen of met het hoofdkwartier. De fabrikant van dit gevechtspak levert daarbij een interface, om zijn systeem aan andere systemen te kunnen koppelen.

Defensie hanteert daarbij de regel dat dergelijke interfaces moeten voldoen aan open standaarden of in ieder geval NAVO-standaarden. Dit bevordert immers een goede samenwerking tussen systemen onderling.  Het pak is zelfs uitgerust met een compacte dieselgenerator (E-lighter) ter grootte van een colafles waardoor militairen met 1 liter brandstof 48 uur stroom bij zich hebben om alle apparatuur draaiende te houden.

Het Smart Vest moet daarnaast bijvoorbeeld kunnen worden gekoppeld aan het Battlefield Management System (BMS) maar ook aan het Combat/Nimcis-systeem dat in gebruik is bij het Korps Mariniers. Het ontwerp van het nieuwe vest is mede gebaseerd op ervaringen onder alle bijna 200 militairen die gewond raakten in Afghanistan. Daaruit bleek dat niet langer een kogel, maar de zelfgeknutselde (berm) bom hun grootste vijand is. In Afghanistan had niet minder dan 85% van alle gewonden letsel als gevolg van scherfwerking door explosieven.

Ook de nieuwe helm die voor het project VOSS is ontwikkeld zal modulair zijn. Afhankelijk van de dreiging kan oor- en gezichtsbescherming aan de helm worden toegevoegd.

bron:Algemeen Dagblad/TNO/Mindef

 

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: