20 juni, 2024
Industrie en materieelNieuwe pontonbruggen voor Landmacht

Nieuwe pontonbruggen voor Landmacht
N

Defensie koopt 3 nieuwe systemen voor drijvende brugslagcapaciteit. Daarmee is een oeververbinding van 225 meter tot stand te brengen.

General Dynamics

De DMO organisatie ondertekende 30 juni 2023 in Utrecht een contract met de firma General Dynamics European Land Systems – Bridge Systems (Kaiserslautern). De landmacht neemt het eerste M3 systeem naar verwachting begin 2025 in gebruik. De rest volgt uiterlijk een jaar later.

Bridge adapter pallets

De aankoop bestaat uit midden- en eindpontons en boten om deze brugdelen op het water te verplaatsen. Ook omvat het systeem middelen om brugdelen en boten te vervoeren op het land en zogenoemde bridge adapter pallets. Die zijn voor het te water laten van het materieel en weer eruit takelen. Extra bestelde pontons en boten dienen voor de genisten opleiding.

Mobiliteit

Voor hun mobiliteit is het essentieel dat ons leger zelf bruggen kunnen leggen. Zo zijn ze in staat brede rivieren en andere wateren over te steken. Dat geldt tijdens operationele inzet maar ook bij het ondersteunen van civiele autoriteiten. Denk bijvoorbeeld aan inzet tijdens een watersnoodramp. Of aan de Nijmeegse Vierdaagse. Voor dit wandelevenement leggen genisten jaarlijks een pontonbrug over de Maas bij Cuijk.

Hogere stroomsnelheid

Met de nieuwe systemen vervangt Defensie de verouderde uit 1985 daterende pontonbruggen. Het nieuwe materieel is geschikter bij hogere stroomsnelheid van het water. Ook is het maximale draagvermogen (85 ton) groter. Vermindering van (motor)geluid en uitstoot van schadelijke stoffen draagt daarnaast bij aan de veiligheid van personeel en omgeving. 

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Foto: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: