23 april, 2024
Industrie en materieelNieuwe Patriot-raketten voor Klu

Nieuwe Patriot-raketten voor Klu
N

Europa gaat zelf 1.000 Patriot-luchtverdedigingsraketten produceren. Een deel daarvan is bedoeld voor Nederland. De NATO Support and Procurement Agency (NSPA) heeft hiervoor een gunning gedaan namens een coalitie van een aantal Europese landen. Dat is 3 januari 2024 bekendgemaakt.

MBDA

Naast Nederland doen Duitsland, Roemenië en Spanje mee. Een consortium van de Europese fabrikant MBDA**, en het Amerikaanse Raytheon is verantwoordelijk voor de productie. Dat gebeurt op de Comlog faciliteit in Zuid-Duitsland. Daar vindt al onderhoud van de Patriot-raketten plaats. Er wordt nu ook een productielijn opgezet.

Massa is kassa

Vraagbundeling levert de landen niet alleen economische voordelen op (massa is kassa). Ook kunnen zij zichzelf makkelijker bevoorraden doordat er minder logistiek is (beste onderdeel is geen onderdeel). Bovendien blijft de totale voorraad aan Patriot-raketten hiermee op peil (van de plank).

Broodnodig

Minister Kajsa Ollongren: “Deze nieuwe productielijn laat zien dat internationale defensiesamenwerking zorgt voor concrete successen. De komende tijd blijven we, samen met onze Europese partners en de industrie, kijken hoe we de productiecapaciteit kunnen opschalen. Door de oorlog in Oekraïne en de toenemende dreiging en conflicten wereldwijd is dit broodnodig.”

Oekraïne

Met de Patriot-luchtafweersystemen zijn op grote afstand vliegtuigen, helikopters en snelle ballistische en kruisraketten uit te schakelen. De systemen worden nu bijvoorbeeld in Oekraïne ingezet. Ook was een Nederlandse Patriot-eenheid vorig jaar actief in Slowakije. Doel was om hiermee de oostflank van het NAVO-verdragsgebied te beschermen.

Versnelde inkoop

In 2022 maakte Nederland al bekend voor ruim € 2 miljard versneld munitie in te kopen. De Patriot-raketten maken hier onderdeel vanuit. Aanvulling van de munitie is nodig om de eerste hoofdtaak van Defensie uit te kunnen voeren. Dat is de eigen en de bondgenootschappelijke verdediging.

**

MBDA is een Europese wapenfabrikant die voornamelijk raketten ontwikkelt en produceert voor land-lucht- en zeemacht. Het bedrijf heeft afdelingen in DuitslandFrankrijk, het Verenigd KoninkrijkItaliëSpanje en de Verenigde Staten en stelt ruim 10.000 mensen tewerk. Het hoofdkwartier van de groep bevindt zich in Le Plessis-Robinson; een voorstad van Parijs. MBDA heeft wereldwijd ruim negentig krijgsmachten als klant en produceerde in 2011 een drieduizendtal raketten.

Tekst:      MinDef / Wiki / Redactie ODB

Afbeelding:        MinDef / MBDA / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: