24 juli, 2024
Industrie en materieelLease schip voor Defensie?

Lease schip voor Defensie?
L

Defensie huurt de komende 10 jaar een medium Roll-on Roll-off (RoRo) schip. De militaire organisatie beschikt daarmee op permanente basis over strategisch zeetransport. Het contract met de rederij is ondertussen getekend. Het schip is uiterlijk in mei beschikbaar.

NAVO

Daarmee kan Nederland voldoen aan toezeggingen om bepaalde eenheden snel in te zetten. Denk aan de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) van de NAVO, ook wel bekend als de flitsmacht.
Een ander voorbeeld is de EU Battlegroup (EUBG).

Toenemende schaarste

Tot nu toe huurde Defensie schepen incidenteel in. Dat wordt echter steeds duurder en moeilijker vanwege toenemende schaarste op de commerciële internationale scheepvaartmarkt.

Oefeningen  

Om gegarandeerd over de juiste zeetransportcapaciteit te beschikken is daarom besloten een RoRo voor 10 jaar te huren. Het wordt niet alleen gebruikt om militaire eenheden in te zetten, maar ook ter ondersteuning van oefeningen.

Bulktransport

Het schip kan bijvoorbeeld 200 containers en 300 voertuigen met een lengte van gemiddeld 6 meter gelijktijdig transporteren.

EU

Defensie stelt, indien gewenst, partnerlanden in staat van het schip gebruik te maken. Dat gebeurt dan tegen een vergoeding. Gebruik door derden loopt via het Movement Coordination Centre Europe (MCCE).

MCCE Eindhoven

Het MCCE bestaat sinds 1 juli 2007. Het is een samenvoeging van het European Airlift Centre (EAC) en het Sealift Co-ordination Centre (SCC). Het centrum zit op Vliegbasis Eindhoven. Het EAC en SCC zijn ontstaan als resultaat van het NATO Defence Capability Initiative, vastgesteld in 1999.

IMO number9234082
MMSI230650000
Name of the shipFINNMERCHANT
Former namesLONGSTONE (2013)
DORSET
Vessel typeRO-RO
Operating statusActive
FlagFinland
Gross tonnage23235 tons
Deadweight13274 tons
Length193 m
Breadth26 m
Year of build2003
BuilderFLENSBURGER SCHIFFBAU-GES. MBH & CO. KG – FLENSBURG, GERMANY
Classification societyLLOYD’S SHIPPING REGISTER
Home portHELSINKI
Owner COBELFRET – LUXEMBOURG
Manager TOLL TRANSPORT – MELBOURNE, AUSTRALIA
DescriptionFINNMERCHANT is a RO-RO built in 2003 by FLENSBURGER SCHIFFBAU-GES. MBH & CO. KG – FLENSBURG, GERMANY. Currently sailing under the flag of Finland. Formerly also known as LONGSTONE, DORSET. It’s gross tonnage is 23235 tons.

Tekst: MinDef / Redactie ODB
Foto: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: