23 juli, 2024
Industrie en materieelKustwacht krijgt eind 2022 twee nieuwe SAR-helikopters

Kustwacht krijgt eind 2022 twee nieuwe SAR-helikopters
K

Kustwacht Nederland heeft in het 4e kwartaal van volgend jaar 2 nieuwe helikopters voor search and rescue (SAR). Defensie sloot hiervoor onlangs een contract af met Bristow Nederland B.V.. Die firma gaat de toestellen ook onderhouden en levert de bemanningen.

SAR

Met de overeenkomst krijgt de Kustwacht 2 SAR-helikopters die binnen 20 minuten in de lucht kunnen zijn. Zij worden ingezet om mensen en dieren in nood te redden op de Noordzee en de ruimere binnenwateren, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer en de Zeeuwse Stromen.

Midden Zeeland

De ene helikopter gaat vanaf Den Helder Airport vliegen, de andere komt op Vliegveld Midden-Zeeland. De operationele inzet van beide toestellen wordt gedaan vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder. Defensie is verantwoordelijk voor de organisatie en het beheer van de kustwachtorganisatie.

Agusta Westland 189

Het gaat om 2 helikopters van het type Agusta Westland 189. Bristow vliegt en onderhoudt de toestellen voor een periode van 10 jaar. De toestellen bieden plaats aan 19 personen exclusief bemanning. Aan boord zitten standaard 2 vliegers, een lierbedienaar, een reddend zwemmer en een ambulanceverpleegkundige.

Brandweerteam

De helikopters kunnen ook worden gebruikt voor medische evacuaties en het transport van een mobiel brandweerteam naar een incidentschip. Dit team MIRGN (Maritime Incident Response Group Netherlands) levert advies en assistentie in geval van brand op een varend schip op de Noordzee.

Enkele gegevens:

Fabrikant          Leonardo S.p.A.

Bemanning       2-5

Passagiers         max 19

Max snelheid   313km/u

Bereik                370km – 907km

Bron: MinDef /  Redactie ODB
Foto: MinDef / Unsplash / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: