25 februari, 2024
Industrie en materieelDe Manticore biedt betere bescherming

De Manticore biedt betere bescherming
D

De Iveco Manticore is de nieuwe terreinwagen voor de krijgsmacht. Dit voertuig biedt onder meer een betere bescherming van de inzittenden. De Italiaanse producent Iveco Defence Vehicles (IDV) droeg de Manticore 30 november 2023  symbolisch over aan Defensie. Dat gebeurde op de beurs van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) in Rotterdam. Met uiteindelijk 1.185 exemplaren wordt het voertuig een bekende verschijning.

Exit YPR

Met de komst van de Manticore neemt Defensie afscheid van de oude terreinwagens. Het gaat om de Mercedes Benz-modellen bij de landmacht, de Landrovers bij de marine en de laatste YPR-pantserrupsvoertuigen bij de luchtmacht en de marechaussee.

Betrouwbaar

De techniek in de Manticore is modern maar vooral ook robuust. Het voertuig moet namelijk functioneel, betrouwbaar en onderhoudbaar zijn onder de meest veeleisende omstandigheden. Dit betreft zowel qua klimaat en terrein als qua dreiging.

Meer laadvermogen en vuurkrachtmogelijkheden

De Manticore is een stuk groter dan de voorgangers. De krijgsmacht krijgt hiermee een modern, terreinwaardig voertuig waarmee militairen onder lastige omstandigheden hun werk kunnen doen. Het voertuig bevat bepantsering en biedt de bemanning daardoor veel bescherming. Daarnaast heeft het meer laadvermogen en voorzieningen voor wapens, en daardoor vuurkracht. Door het modulaire karakter is het voertuig goed in te zetten voor verschillende taken. Denk aan gewondentransport.

Militaire monteurs

Iveco is verantwoordelijk voor de inzetbaarheid van het voertuig. Een deel van het onderhoud gebeurt bij dealers in Nederland. Een ander deel voeren militaire monteurs uit op kazernes, onder supervisie van de leverancier. Door op de kazerne en op oefening ervaring op te doen met de nieuwe voertuigen, regelt Defensie de inzetbaarheid tijdens een missie volledig zelf.

De eerste voertuigen stromen februari 2024 bij de parate eenheden in.

Data IDV Manticore

Fabrikant          : Iveco Defence Vehicles

Land                  : Italië

Type                  : Pantserwagen

Aanduiding       : MTV (Medium Tactical Vehicle)

Productie          : 2023

Productie          : 1185 stuks (in bestelling)

Uitvoeringen     : 5

Motor              : EF67 EUIII 6.7 liter 6 cilinder dieselturbo – automaat

Vermogen          : 276 PK

Koppel                : 1000 Nm

Gewicht            : 12800 KG

Afmetingen      : L-5,90 B-2,43 H-2,80

Snelheid           : max 90 km/u

Wielbasis          : 3460 mm

Betekenis Manticore

Manticore is een fabeldier uit de Perzische mythologie. De naam van het gevreesde wilde beest is afkomstig uit het Oud-Perzisch en betekent “menseneter”. Het monster werd door de geschiedenis heen zowel als mannelijk als vrouwelijk afgebeeld.

Tekst: MinDef / Redactie ODB 
Afbeelding: MinDef / Redactie ODB 

Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: