21 juni, 2024
Industrie3D printers in actie tijdens Camp Innovation!

3D printers in actie tijdens Camp Innovation!
3

Een uitgeschakeld voertuig ter plaatse repareren met 3D-geprinte onderdelen. Het kan. Welke nieuwe technieken zijn er en hoe zijn ze toe te passen onder extreme omstandigheden? Die vragen kwamen in de tweede week van juni aan bod tijdens het internationale Additive Manufacturing Village, gehost door de Koninklijke Landmacht.

Camp Innovation

Krijgsmachten, kennisinstituten en industrie uit 15 landen kwamen bij elkaar in Camp Innovation in Ede-Driesprong. Tot en met vandaag zochten ze daar naar innovatieve oplossingen voor het repareren van gevechtsschade. Dat gebeurde met additive manufacturing (AM), oftewel het in lagen opbouwen van objecten in 3D.

Containers, voertuigen en opstellingen

3D-printen kan met verschillende metalen, of met speciaal verstevigd kunststof. Het is mogelijk om binnen 15 minuten een onderdeel te printen, zodat een voertuig snel weer kan rijden. De uiteindelijke vervanging is dan in de maak of onderweg.

Toepasbaarheid

Het repareren van gevechtsschade met ter plekke geprinte onderdelen is slechts een voorbeeld van de mogelijkheden die nieuwe techniek brengt. Tijdens AM Village waren er verschillende containers, voertuigen en opstellingen. Niet alleen het delen en ontwikkelen van nieuwe technieken stond daar voorop, maar ook de toepasbaarheid in militaire operaties. Denk aan ‘cold spray’, een speciale coating om metalen onderdelen mee te repareren, zoals een brandstoftank. Deze hoeft dan niet eerst volledig leeg te zijn en uit elkaar te worden gehaald.

EDA

Innoveren met andere partnerlanden is noodzakelijk om ook in de toekomst samen te kunnen optreden wanneer dat nodig is. De landmacht organiseerde AM Village samen met European Defence Agency (EDA) en het Multinational Logistic Coordination Centre (MLCC).

Tekst: MinDef / Redactie ODB
Afbeelding: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: