17 juli, 2024
DefensieZwangere Militairen Terug Naar Nederland

Zwangere Militairen Terug Naar Nederland
Z

Zwangere vrouwelijke militairen en/of familieleden, die zich zorgen maken over een mogelijke Zika-besmetting en terug willen naar Nederland, krijgen hun ticket volledig door Defensie betaald.

Van de drie marinebasissen in de West (Aruba, Curaçao en St. Maarten) hebben inmiddels zeventien vrouwen  gebruik gemaakt van deze regeling, zegt Defensiewoordvoerster Maartje van der Maas. “90 procent gaat om de partners, daarnaast enkele vrouwelijke personeelsleden.” De ziekenboegen op deze kazernes raden de vrouwen overigens niet af om te blijven dan wel naar de eilanden te komen. “Ze zijn wel verplicht te informeren. Sommige vrouwen zijn ook weer teruggekeerd.”

Een paar maanden terug besloot Defensie hiertoe omdat onder het personeel hier zorgen over bestonden. “Toen hebben we gezegd: wij hebben jullie hier gebracht, dus het is niet meer dan fair dat wij betalen om jullie er weer af te krijgen.”

Het is de eerste keer zegt Van der Maas dat Defensie dergelijke maatregelen neemt. “Nee, met Dengue en de andere uitbraken gebeurde dit niet. We zullen het beleid ook heroverwegen mocht een Zika-golf komen of meer duidelijkheid zijn over het verband met aangeboren afwijkingen.”

bron: Caribisch Netwerk
door: Sharina Henriquez

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: