28 mei, 2024
DefensieZwaluwenberg Weer Populair Bij Kabinetsonderhandelingen

Zwaluwenberg Weer Populair Bij Kabinetsonderhandelingen
Z

De Zwaluwenberg in Hilversum vormt momenteel het decor voor de kabinetsonderhandelingen. Mark Rutte (VVD), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) praten vandaag en morgen op het Defensieterrein waar de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) is gehuisvest. Gerrit Zalm leidt de formatiebesprekingen.

De Defensiecateraar Paresto verzorgt de inwendige mens op beide dagen. De beveiliging is in handen van de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee.

Eimert van Middelkoop

Het is niet voor het eerst dat de Zwaluwenberg onderdak biedt voor de formatieonderhandelingen. Begin 2007 gebeurde dat ook, toen door de leiders van het CDA, de PvdA en de ChristenUnie. De gesprekken droegen bij aan de komst van kabinet Balkenende IV. De ChristenUnie leverde destijds Eimert van Middelkoop als minister van Defensie.

Engelandvaarders

Wat IGK luitenant-generaal Hans van Griensven betreft, krijgen de 4 partijleiders ook nu alle ruimte. Eigenlijk zou hij als Inspecteur der Veteranen de Engelandvaarders voor hun jaarlijkse reünie op het landgoed ontvangen. Deze groep maakte in de Tweede Wereldoorlog een gevaarlijke tocht om vanuit een vreemd land de strijd tegen de bezetting van Nazi-Duitsland aan te gaan. De laatste vertegenwoordigers van de slinkende groep Engelandvaarders zijn vanwege de besprekingen nu uitgeweken naar een hotel. Uit waardering voor deze veteranen zijn de politici hen vanmiddag persoonlijk gaan bedanken.

Litouwen

Zelf verblijft Van Griensven beide dagen vrijwel niet in het pand in Hilversum. Niet alleen omdat de Engelandvaarders er niet zijn, maar ook vanwege een bezoek aan Litouwen. Daar dragen Nederlandse militairen bij aan de enhanced Forward Presence. Die troepenmacht moet NAVO-bondgenoten in Oost-Europa geruststellen vanwege de provocerende opstelling van Rusland.

Kijken in de Ziel

De Zwaluwenberg is de afgelopen weken regelmatig in beeld geweest voor de opnamen van het  6 afleveringen tellende programma Kijken in de Ziel. Hierin praat Coen Verbraak met militairen. Aanstaande maandag om 21.15 uur wordt op NPO2 de laatste aflevering uitgezonden. Die gaat vooral in op de persoon achter het uniform. Ingrijpende gebeurtenissen en persoonlijke drama’s worden daarbij niet geschuwd.

Bron Mindef
Foto Mindef

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: