23 juni, 2024
DefensieZr. Ms. Groningen Helpt Vissers In Somalië

Zr. Ms. Groningen Helpt Vissers In Somalië
Z

Er zijn afgelopen weekend vislokboeien uitgezet voor de Somalische kust. De markeringen zijn bedoeld om Somaliërs beter van visserij te laten rondkomen. Patrouilleschip Zr. Ms. Groningen begeleidde, ondersteunde en beschermde de actie.

De Somalische minister van Visserij wordt geïnterviewd aan boord van de Groningen.
De Somalische minister van Visserij wordt geïnterviewd aan boord van de Groningen.

De Somalische minister van Visserij Mohamed Mukhtar Ibrahim en zijn plaatsvervanger vlogen vanaf Mogadishu Airport met een NH90 helikopter naar het Nederlandse marineschip. Andere EU- en VN FAO-( Voedsel en Landbouworganisatie) vertegenwoordigers werden met FRISC en RHIB-motorboten gebracht. In hun bijzijn werd een van de grote gele boeien vanaf het schip MV Kestrel overboord gezet, met een bijbehorend betonnen anker. Dergelijke meestal aan het oppervlakte drijvende constructies worden al duizenden jaren gebruikt om vissen te lokken.

Commandant Walter Hansen: “Het geeft veel voldoening om als EU-marineschip bij te dragen aan dit project. Het is goed om te zien dat we, naast de ‘ hardpower’ bij de bescherming tegen piraterij, ook op deze manier een humanitaire bijdrage leveren aan het verbeteren van de levensomstandigheden in Somalië.” Hij sprak met de minister over het grote belang voor Somalië van het verder ontwikkelen van de Somalische visserij.

bron Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: