24 juli, 2024
DefensieZr. Ms. Friesland haalt 1600 kilo drugs uit zee

Zr. Ms. Friesland haalt 1600 kilo drugs uit zee
Z

Den Helder – Zr. Ms. Friesland, het stationsschip van Defensie in het Caribische gebied, heeft in de strijd tegen de internationale georganiseerde misdaad opnieuw succes geboekt. Na een vangst van 1.453 kilogram cocaïne in maart, onderschepte het marineschip nu 1.600 kilo marihuana voor de kust van Costa Rica.

 

Zr Ms Friesland-mindef

Tijdens een nachtelijke patrouille ontdekte een Amerikaans maritiem patrouillevliegtuig twee verdachte boten van het type go-fast. Zr. Ms. Friesland, op dat moment deelnemend aan de internationale drugsbestrijding operatie Martillo, werd hierop naar de boten gedirigeerd. Een van de go-fasts probeerde te vluchten in de richting van Costa Rica.

Samen met het patrouillevliegtuig werd de achtervolging ingezet. Zr. Ms. Friesland maakte hierbij gebruik van de snelle boot van het type FRISC met aan boord een boardingteam van het Korps Mariniers. Met gevaarlijke manoeuvres probeerde het verdachte vaartuig vervolgens de achtervolging af te schudden, terwijl de contrabande overboord werd gegooid. Hierop is besloten de achtervolging af te breken en de contrabande op te pikken.

Samen met de Belgische boordhelikopter van de Friesland zijn 89 balen marihuana uit zee gehaald, bij elkaar bijna 1.600 kilogram. De drugs zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht voor verder onderzoek.

Naast de verdediging van het grondgebied van de Caribische Koninkrijksdelen, vervult defensie een belangrijke rol in de handhaving van de internationale rechtsorde. Door de ligging van de eilanden, moet hierbij vooral gedacht worden aan de bestrijding van internationale drugshandel over zee. In operatie Martillo werken vele landen samen om de internationale georganiseerde misdaad in Zuid en Midden Amerika een halt toe te roepen door illegale smokkel op zee en in de lucht tegen te gaan.

De operatie wordt geleid door de “Joint Interagency Task Force South” in Key West, Florida. Ook Defensie is nauw geïntegreerd in deze internationale drugsbestrijding organisatie. Zo is de Commandant der Zeemacht in het Caribische gebied, brigade-generaal der mariniers Dick Swijgman, commandant van een van de taakgroepen van deze organisatie.

Bron: Ministerie van Defensie.

Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: