18 mei, 2024
DefensieZr. Ms. Amsterdam onderschept alweer een drugstransport

Zr. Ms. Amsterdam onderschept alweer een drugstransport
Z

Voor de vierde keer in korte tijd heeft het stationsschip in het Caribische Gebied, het bevoorradingsschip Zr.Ms. Amsterdam, een drugstransport in de Caribische Zee onderschept. Vanuit de maritieme helikopter NH90 is gericht vuur uitgebracht om de buitenboordmotoren van de smokkelboot uit te schakelen. De marine wist hiermee de smokkel van 650 kilo cocaïne te voorkomen.

Een Amerikaans patrouillevliegtuig nam de snelle smokkelboot voor het eerst waar op een noordelijke smokkelroute vanuit Colombia. De Amsterdam, die op dat moment in de buurt patrouilleerde, reageerde hier meteen op door een onderschepping koers met de go-fast te maken.

4de drugsvangstOm de go-fast aan te houden, werd de NH90 boordhelikopter gelanceerd. De smokkelboot negeerde echter de stoptekens vanuit de helikopter en probeerde met hoge snelheid te vluchten. Daarop zijn er waarschuwingsschoten uitgebracht vanuit de NH90, om de go fast tot stoppen te manen. Toen daar echter ook niet op werd gereageerd, heeft de boordschutter van de helikopter beiden buitenboordmotoren van de go-fast met gericht vuur uitgeschakeld.

4de drugsvangst2Hierna probeerden de smokkelaars nog de contrabande overboord te zetten, maar daarvoor was het al te laat. De drie smokkelaars en de drugs zijn opgepakt en overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten (DEA)voor vervolging.

De onderschepping van het drugstransport is de vierde drugsvangst van Zr.Ms. Amsterdam in drie weken tijd. In totaal heeft het schip in deze periode al 3.600 kg cocaïne onderschept.

Bron: Defensie

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: