Defensie is dit jaar voor de zoveelste maal ernstig in diskrediet gebracht door de diefstal van geheime documenten over de aanschaf van hypermoderne smartvesten. Net nu er na dik tien jaar schot zit in de zaak komt, blijkt dat uit de auto van een medewerker uiterst gevoelige gegevens van betrokken marktpartijen zijn gestolen.
De diefstal, waarvoor de defensiemedewerker nota bene vooraf was gewaarschuwd, werd al in december 2013 gepleegd, maar het ministerie heeft de kwestie al die tijd uit de pers weten te houden. Wie met de geheime gegevens aan de haal is gegaan, is nog altijd onduidelijk.
De materieelafdeling van Defensie is al jaren bezig met de aanbesteding van het zogeheten Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS). Dat systeem voor infanteristen bestaat uit een helm met ’smartvest’, waarin behalve ballistische bescherming ook radio, gps, een computermodule met tablet, een drinkwatersysteem en een stroomgenerator zijn verwerkt. De compacte generator loopt op gewone voertuigdiesel. Het vest kan in zwaarte worden op- en afgebouwd, afhankelijk van de dreiging, de uit te voeren taken en het klimaat. Het gaat om 5500 systemen voor de legers van Nederland, België en Luxemburg.
Voor het miljoenenproject waren drie partijen in de race: het Nederlandse Thales met het Israëlische Elbit, het Europese consortium Cassidian (inmiddels opgegaan in Airbus) en het Franse Saffran. Tijdens een bezoek aan een van de bedrijven is er ingebroken in de auto van de defensiemedewerker. Die zou vooraf zijn gewaarschuwd dat juist op die parkeerplaats nogal veel wordt ingebroken.
Bij de diefstal verdwenen de verzegelde financiële gegevens van alle drie de partijen, die van belang zijn voor de aanbesteding). Defensie beloofde de betrokken bedrijven destijds de zaak grondig te zullen onderzoeken, maar daarvan is na deze summiere mededeling door hen niets meer vernomen.
Defensie is nu van plan alleen verder te gaan met de Nederlandse partij en wilde de Tweede Kamer daarover binnenkort uitgebreid informeren. De Franse bedrijven Airbus en Saffran overwegen echter naar de rechter te stappen, omdat ze de Europese aanbesteding vinden rammelen. Nieuwe vertraging van het project ligt op de loer. Een woordvoerder van Defensie erkent de diefstal, maar wil er verder niets over zeggen nu de zaak in onderzoek is.
bron: Dagblad De Telegraaf/Mindef/Niels Rigter