Vliegbasis Volkel zorgt van vandaag tot en met donderdag 7 december voor de bescherming van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Volkel neemt die taak over van Vliegbasis Leeuwarden. Deze opdracht voeren België en Nederland gezamenlijk en bij toerbeurt uit.
Korte waarschuwingstijd
Eén van de taken van de Koninklijke Luchtmacht is passend reageren op schendingen van het Benelux-luchtruim. Er staan permanent 2 F-16-jachtvliegtuigen met een korte waarschuwingstijd paraat. In Nederland is dat vanaf de vliegbases Volkel of Leeuwarden en in België vanaf Kleine-Brogel en Florennes.
Opstijgen en onderscheppen
De QRA stijgt binnen enkele minuten op om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. In Nederland begeleidt het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen de F-16’s. Als de gevechtsleiding van het AOCS merkt dat een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact alarmeert zij de QRA. De F-16’s stijgen dan op en onderscheppen het toestel. In België gebeurt dit onder verantwoordelijkheid van het Control and Reporting Centre (CRC) in Glons.
De luchtgevechtsleidingen binnen Europa werken nauw samen als ongeïdentificeerde vliegtuigen naar een luchtruim van een naburig land lijken te vliegen. Ze zijn dan voorbereid op een mogelijk naderende dreiging.
Geen radiocontact
De meest recente inzet van de QRA voor de gehele Benelux was op 7 augustus 2017. Toen stegen 2 Nederlandse F-16’s van Volkel op om een vliegtuig te onderscheppen bij de Belgisch-Nederlandse grens. Het bleek te gaan om een passagiersvliegtuig dat al even geen radiocontact had met de luchtverkeersleiding. De communicatie tussen het passagiersvliegtuig en de verkeersleiding is hersteld. Daarna zijn de F-16’s weer naar Vliegbasis Volkel teruggekeerd.
Bron: Mindef
Foto: AVDD