19 mei, 2024
DefensieVijfentwintigste F-16 detachement naar Afghanistan

Vijfentwintigste F-16 detachement naar Afghanistan
V

Dinsdag 14 januari vertrekken ruim negentig militairen vanaf vliegbasis Eindhoven naar Mazar-e-Sharif in Afghanistan. Zij lossen daar het huidige F-16 detachement af. Het merendeel van de militairen is normaal gesproken gestationeerd op vliegbasis Volkel. Het vertrek van het vijfentwintigste detachement markeert ruim twaalf jaar inzet als Air Taskforce in Afghanistan en zestien jaar wereldwijd onafgebroken opereren met F-16’s.

De Nederlandse jachtvliegtuigen voeren vanaf november 2011 missies uit vanaf Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan. Vóór die tijd vlogen de F-16’s vanuit Kandahar in het zuiden. Hun hoofdtaak was initieel het beschermen van met name van Nederlandse troepen in de provincie Uruzgan en later in de provincie Kunduz.

Inmiddels zijn het vooral coalitiegenoten in nood die in heel Afghanistan op de luchtsteun kunnen rekenen. De inzet van de F-16’s gaat onder het huidige mandaat nog door tot medio 2014. De komende periode gebeurt dat onder leiding van luitenant-kolonel Coen Deering, de commandant van ATF-25.

bron: Mindef

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: