23 juni, 2024
DefensieVierdaagse 2014 van start

Vierdaagse 2014 van start
V

Meer dan 5.000 militairen uit 31 landen zijn vandaag begonnen aan de 98e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. In de vroege ochtend marcheerden zij Kamp Heumensoord uit. Onder de lopers bestuurslid Aad Splinter van de ODB hij loopt al voor de 11de keer mee. Aad vertelde dat de eerste nacht aan de frisse kant was. Het zonnetje brak pas door rond de klok van vijf.

Van de bijna 2.000 Nederlandse militairen lopen er 900 in detachementsverband. De rest van hen doet individueel mee aan het wandelevenement. Samen met duizenden buitenlandse collega’s passeren zij op deze eerste dag (dag van de Betuwe) onder meer de plaatsen Lent, Bemmel, Elst en Oosterhout.

Militairen lopen dagelijks 40 kilometer met 10 kilo bepakking, of 50 kilometer zonder. Een speciale commissie beoordeelt de Nederlandse detachementen. De eenheid die zich de komende dagen positief onderscheidt in geoefendheid en uiterlijk voorkomen, krijgt vrijdag een vaantje van haar commandant.

Al sinds 1962 bouwt Defensie Kamp Heumensoord speciaal voor de Vierdaagse op. Het kamp, in het bos tussen Nijmegen en Malden, huisvest de duizenden militaire deelnemers en hun verzorgers. Deze logistieke operatie is in handen van het Operationeel Ondersteuningscommando Land. Ook personeel van de andere krijgsmachtdelen leverde een bijdrage. Zo bouwden militairen van 101 Geniebataljon een voetgangersbrug over de Oranjesingel in Nijmegen. Verder werken militaire gewondenverzorgers samen met personeel van het Rode Kruis op hulpposten langs de route.

Aad Splinter was maandag al gearriveerd in Nijmegen. Als eerste kreeg hij zijn startbewijs, om daarna naar Heumensoord te gaan om daar weer in te schrijven en een slaapplaats te regelen. In het cafe “t Haantje was een bijeenkomst voor veteranen georganiseerd. De eerste dag begon met een slechte start of liever gezegd een klapband en moest Aad een extra 5 km te voet afleggen. De Koninklijke Marechaussee ontfermde zich over de fiets en bezorgde hem weer op Kamp Heumensoord.

bron MINDEF/redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: