24 mei, 2024
DefensieVeteranen Ombudsman: Meer Geld Nodig

Veteranen Ombudsman: Meer Geld Nodig
V

Bij een verstandig veteranenbeleid hoort een zak met geld. “We weten dat zorg voor veteranen die diep in de problemen zitten, niet voor een dubbeltje kan.” Dat zegt Veteranenombudsman Reinier van Zutphen. Van Zutphen zei dit vooruitlopend op een gesprek van veteranen op 17 oktober met premier Mark Rutte en Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert. In dat gesprek gaat Dutchbat 3-veteraan Boudewijn Kok er voor pleiten om de veteranen die niet in beeld zijn, maar wel hulp kunnen gebruiken actief op te sporen, indien daar natuurlijk behoefte aan is.

Eén van de veteranen die voor het gesprek is uitgenodigd is Rob D. Hij ontspoorde recent. Hij zou zijn vader hebben belaagd bij wie hij in huis woonde. Ook wordt hij verdacht van het stelen van een pantservoertuig uit de kazerne van Havelte in juni 2014. Momenteel verblijft Rob bij veteranen in de Compound in Assen. Het is op moment van schrijven nog onzeker of hij ingaat op de uitnodiging. Boudewijn Kok vreest dat onder veteranen die niet in beeld zijn, mensen zitten die wel hulp nodig hebben maar het niet krijgen. Tikkende tijdbommen bij wie het van de ene dag op de andere mis kan gaan.

Sinds juni vorig jaar is de Nationale Ombudsman ook Veteranenombudsman. Van Zutphen zegt dat de in 2011 aangenomen Veteranenwet druk zet op Defensie om goed om te gaan met de eigen mensen (goed werkgeverschap). Maar het kan natuurlijk veel beter. “Ik krijg 150 klachten per jaar. Defensie zou uit eigen beweging meer aandacht voor veteranen kunnen hebben. Niet alleen als er een vraag komt”, vindt hij.

Volgens Van Zutphen is het daarnaast van belang dat Defensie de problemen van de veteranen erkent en goed luistert.

bron: Petra Wijnsema RTV Drenthe

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: