21 juni, 2024
DefensieVervanger Tweety Groter en Sneller

Vervanger Tweety Groter en Sneller
V

De Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Fryslân neemt nl. vanaf 1 juli 2015 het patiëntenvervoer op de Wadden over van Defensie. Defensie stopt ermee, omdat de bekende gele heli’s met pensioen moeten en de nieuwe toestellen te groot en te duur zijn.

De Minister van Defensie heeft begin 2014 aangekondigd te willen stoppen met het patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden. Hierbij is aangegeven dat Defensie de dienstverlening blijft uitvoeren tot er een passend alternatief is gevonden.

Het huidige SAR 303 squadron draagt daarom haar taken op 1 januari 2015 over aan het 300 transportsquadron van Defensie, dat de SAR-taken in de tussenliggende periode voor haar rekening neemt. De dienstverlening blijft daarmee gegarandeerd.

RAV stelt dat de nieuwe heli groter en sneller wordt dan de huidige. Momenteel worden er al tal van voorbereidingen getroffen. Hierbij gaat het onder andere om de personele bezetting.

Er is inmiddels een interne sollicitatieprocedure opgestart voor de functies van helikopterverpleegkundige en -navigator. De werving wordt op korte termijn uitgebreid naar extern, aangezien de komst van de helikopter een uitbreiding van het totale ambulancekorps betekent

“De nieuwe helikopter wordt ingericht als een volwaardige ambulance. Zo is er onder meer mogelijkheid voor reanimatie. Bovendien kan de familie van de patiënt meevliegen”, schrijft de Leeuwarder Courant van 28 november jl.

Het nieuwe toestel 24 uur per dag, 7 dagen in de week paraat staan op vliegbasis Leeuwarden. Nu werkt men nog met oproep. In de nieuwe situatie moet de heli binnen enkele minuten na een melding kunnen vertrekken. Kijlstra Ambulancegroep Fryslân en Ambulancezorg Fryslân voeren daarbij de ambulancezorg in operationele zin uit.

bron: RAV Fryslan/Mindef Leeuwarder Courant

Arag Banner
Vorig artikel
Volgend artikel
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: