14 juli, 2024
DefensieVan Amstel Naar Middellandse Zee

Van Amstel Naar Middellandse Zee
V

Zr. Ms. Van Amstel brengt vanaf 4 juni illegale migratiestromen rond Italië in kaart voor Frontex-operatie Triton. Het multipurpose fregat gaat in plaats van het patrouilleschip Zr. Ms. Groningen. Dat gaat nu als stationsschip naar het Caribisch gebied. Defensieminister Jeanine Hennis Plasschaert en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie hebben dit de Kamer 12 mei jl.  per brief gemeld.

De wisseling gebeurt vanwege wijzigingen in de vaarprogramma’s van meerdere schepen. De Van Amstel maakt momenteel deel uit van de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG-2). Het fregat brengt al vanaf de Egeïsche Zee mensensmokkelnetwerken in kaart, maar nu nog tussen Turkije en Griekenland.

De EU-geleide Frontex-operatie Triton concentreert zich op grenscontrole en –bewaking. Het brengt onder meer illegale migratiestromen vanuit Noord-Afrika naar Europa in kaart. De operatie is in de territoriale wateren rond Italië en search and rescue (SAR) zones rond Italië en Malta. De Van Amstel voert de missie uit tot en met 3 juli.

Zr. Ms. Groningen wordt hergepositioneerd als stationsschip in het Caribisch gebied om ingezet te worden voor kustwachttaken en antidrugsoperaties (CD Ops) .

bron Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: