23 juli, 2024
DefensieVan Adjacent Lowlands naar EU-battlegroup

Van Adjacent Lowlands naar EU-battlegroup
V

Internationale oefening Adjacent Lowlands vormt de aftrap voor de Nederlandse deelname van 6 maanden aan de European Union Battle Group (EUBG). De tweede helft van 2014 draagt de Koninklijke Landmacht zijn steentje bij met onder andere 2 infanteriecompagnieën en stafcapaciteit . De interventiemacht van de Europese Unie is onder meer snel inzetbaar voor humanitair acties en conflictpreventie.

De EUBG staat de tweede helft van volgend jaar onder leiding van België. Op het oefenterrein “De Vlasakkers” naast de Bernhardkazerne in Amersfoort werkten deze en vorige week een staf van voornamelijk Belgen en Nederlanders aan de afstemming van de procedures en instructies rond de commandovoering.

Hierdoor moet een daadwerkelijke inzet probleemloos verlopen. Die inzet kan plaatsvinden in een straal van maximaal 6000 kilometer rond Brussel. De EUBG is een multinationale, snel inzetbare en operationele gevechtsgroep van ongeveer 3000 militairen. Deze kan binnen 10 dagen worden ingezet buiten de EU.

Naast België en Nederland wordt de EUBG dan gevormd door Luxemburg, Duitsland, Spanje en Macedonië. De 43ste Gemechaniseerd Brigade levert een compagnie van het 44ste. Pantserinfanteriebataljon inclusief staffunctionarissen. De 11e Luchtmobiele Brigade draagt een compagnie bij van het 12e Infanteriebataljon.

De EUBG kan worden ingezet voor uiteenlopende zaken zoals: humanitaire- en reddingsacties, conflictpreventie en vredesbewarende opdrachten, crisismanagement en ontwapeningsopdrachten. Het komende half jaar staan verschillende oefeningen op het programma om de gehele eenheid voor te bereiden op deze mogelijke taken.

Bron : Mindef

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: