24 juni, 2024
DefensieUniek stuk militaire historie weer terug in Hellevoetsluis

Uniek stuk militaire historie weer terug in Hellevoetsluis
U

De afgelopen maand (vrijdag 28 juni 2013) onthulde wethouder Peter Hofman op feestelijke wijze een zeer bijzonder gereconstrueerd stuk geschut. Die morgen werd in alle vroegte het kanon op zijn plaats gezet, die de week daarvoor al gemetseld was. Aan de feestelijkheden werd medewerking verleend door het Fanfarekorps der Genie.

Bijna zes jaar geleden is op het strand van Hellevoetsluis een loop van een kanon geborgen, dankzij de inzet van vrijwilligers en bedrijfsleven uit Hellevoetsluis. Deze loop – met een kaliber van 24 cm – is een uniek stuk militaire historie, dat herinnert aan de eens zo machtige vesting, van Hellevoetsluis. Als sluitstuk van de Vesting Holland had Hellevoetsluis de taak om een vijand van het koninkrijk die het Haringvliet op wilde stomen tegen te houden.

Het feit dat deze loop nu de kern vormt van een gereconstrueerd stuk geschut dat zijn gelijke in Europa (althans in de open lucht) niet kenKanon1t, is uniek te noemen. Er zijn nog veel authentieke kanonnen op diverse plaatsen in Europa te vinden, maar een reconstructie van een stuk geschut met een gewicht van ruim 15 ton is niet eerder vertoond. Het stuk kon destijds 150 kg wegende projectielen 3 km. ver weg schieten. Dit bereik was voldoende om het Haringvliet te kunnen bestrijken.

Als één van de 11 stukken van hetzelfde kaliber van 24 cm stond dit kanon op het zuidwestelijk deel van de Vesting van Hellevoetsluis opgesteld. Op deze plaats kreeg het kanon dan ook zijn definitieve plek.

Door middel van Europese subsidie uit het project Muren en Tuinen (Interreg IV 2 Zeeënprogramma) was het mogelijk geworden om rondom de gevonden loop en aan de hand van authentieke tekeningen deze reconstructie te realiseren. Met veel vakmanschap en aandacht voor detail is er gewerkt aan deze reconstructie.

De onthulling werd verricht in aanwezigheid van het fanfarekorps der Genie. Dit is een bijzondere band, die uit 44 personen bestaat en die in historische uniformen (uit 1888!) optredens verzorgd.
Naast de onthulling van het kanon wordt ook de ruimte van de Stichting Verdedigingswerken in gebruik genomen. De stichting, voorzien van veel enthousiaste vrijwilligers, houdt zich bezig met de historie van de Vesting en de verdedigingswerken en verzorgt voor belangstellenden rondleidingen. Meer informatie over de stichting kunt u lezen op www.fronttaal.info

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: