30 mei, 2024
DefensieUitbreiding voor marinehaven Den Helder

Uitbreiding voor marinehaven Den Helder
U

De Nieuwe Haven in Den Helder krijgt meer afmeercapaciteit vanwege modernisering van de vloot en aangepaste veiligheidseisen. Dat schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat 11 april 2023 in een brief aan de Tweede Kamer. Naar verwachting is de marinehaven eind 2029 aangepast.

Nieuwe Haven

De Nieuwe Haven is voor Nederland een belangrijke zee- en marinehaven. Die speelt een cruciale rol in de gereedstelling, ondersteuning en operaties van gemoderniseerde varende eenheden. Naar verwachting komt het nieuwe combat support ship komend jaar voor de afbouw naar Den Helder. Daarnaast lopen er moderniserings- en vervangingsprojecten voor onder meer de mijnenbestrijdingsvaartuigen, M-fregatten en de onderzeeboten.

Formaat en wetgeving

“De vervangende schepen zijn in de meeste gevallen groter. Dat vraagt om een uitbreiding van de huidige haven. Verder wordt het langs elkaar afmeren van schepen met zware munitie aan boord, zoals raketten en torpedo’s, uit veiligheidsoverwegingen beperkt”, zegt Van der Maat.

Afmeercapaciteit

De komst van nieuwe steigers en kades zorgt voor voldoende afmeercapaciteit. Deze uitbreiding houdt rekening met de nu in voorbereiding zijnde vervanging van schepen en uitbreiding van de vloot tot 2035. Eventuele extra ruimte die in de toekomst nodig is, wordt meegenomen in de modernisering van de marinehaven als onderdeel van het Strategisch Vastgoedplan 2022.

Nog in onderzoekfase

Defensie zit op dit moment in de onderzoeksfase. Er wordt gekeken op welke manier de bouw, inrichting en exploitatie worden aangepakt. Daarna volgen de verwervingsvoorbereidingsfase, bouwvoorbereiding en realisatiefase. Het projectbudget bedraagt tussen de € 100 en 250 miljoen. Dit komt uit het investeringsbudget van Defensie.

Bron: MinDef / Redactie ODB
Foto: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: