24 mei, 2024
DefensieTwee doden bij heli crash in Mali

Twee doden bij heli crash in Mali
T

In het noorden van Mali zijn dinsdag 17 maart twee Nederlandse vliegers om het leven gekomen toen hun Apache-gevechtshelikopter om 14:00 neerstortte. De gecrashte helikopter was samen met een andere Nederlandse Apache boven onbewoond terrein bezig met een schietoefening met gronddoelen in de noordelijke provincie Gao.

De namen van de vliegers zijn de 30-jarige kapitein René Zeetsen en 26-jarige 1e luitenant Ernst Mollinger, zo maakte de commandant der strijdkrachten generaal Middendorp tijdens een persconferentie dinsdagavond bekend. Kapitein Zeetsen was direct overleden en luitenant Mollinger is nog zwaargewond naar een Frans veldhospitaal in Gao gebracht en daar bezweek hij aan zijn verwondingen. Beide vliegers zijn afkomstig van het 301 squadron van de luchtmachtbasis Gilze-Rijen.

De Apache is neergestort op 47 kilometer ten noorden van de Nederlandse thuisbasis Kamp Castor. Meteen na de crash is de andere gevechtshelikopter geland en heeft eerste hulp verleend, aldus Middendorp, en een Franse gevechtshelikopter beveiligde de crashsite. Nederlandse grondtroepen hebben vervolgens de crashsite veiliggesteld. Naar de toedracht wordt een onderzoek ingesteld

De Nederlandse bijdrage aan de VN-missie MINUSMA vormt, zoals Defensie het formuleert, de ‘oren en ogen’ van MINUSMA. Naast Apaches en Chinooks zijn ook Nederlandse special forces in Mali actief, zowel commando’s als mariniers. In totaal 450 zijn Nederlandse blauwhelmen in Mali actief.

Onze gedachten gaan uit naar de, familie, relaties vrienden en collega’s van René Zeetsen en Ernst Mollinger. Bestuur en leden van de ODB leven intens met hen mee en wensen hen veel sterkte en kracht bij het verwerken met dit grote verlies.

U kunt uw deelneming betuigen in het condoleanceregister op de website van Defensie. De blijken van deelneming worden na sluiting overhandigd aan de nabestaanden.

Bron: Defensie/ANP/NOS/Volkskrant/De Telegraaf/bestuur ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: