Defensie heeft de verbetering van de fysieke beveiliging van het glasvezelnetwerk Nafin (Netherlands Armed Forces Integrated Network) tot topprioriteit gemaakt. Dit besluit volgt op een rapport van de Algemene Rekenkamer (AR), dat op 14 november werd gepresenteerd aan de Tweede Kamer.
Nafin: Cruciaal voor Nationale Veiligheid
Het Nafin-netwerk is een samenwerking tussen Defensie en KPN en vormt de ruggengraat van de Nederlandse nationale veiligheid. Dit netwerk ondersteunt niet alleen Defensie, maar ook alle ministeries, Hoge Colleges van Staat en vitale diensten zoals de communicatie van politie en noodnummers, inclusief 112. In tegenstelling tot openbare netwerken, is Nafin volledig afgescheiden van het internet, wat het uniek en veiliger maakt.
Algemene Rekenkamer Waarschuwt voor Beveiligingsrisico’s
De Algemene Rekenkamer onderzocht de beveiliging van het Nafin-netwerk na recente sabotagevoorvallen in Europa. Hoewel het ontwerp van het netwerk als degelijk wordt beschouwd, blijkt de fysieke beveiliging op cruciale punten tekort te schieten. Dit benadrukt de noodzaak voor versterking van de beveiliging.
Concreet Verbetertraject voor Veiligheid
Defensie heeft direct een oorzaakanalyse gestart om een verbetertraject te ontwikkelen. De uitkomsten hiervan zullen leiden tot een hogere beveiligingsstandaard voor militaire objecten. Het verbeteren van de fysieke beveiliging is opgenomen in de Defensienota 2024 en essentieel voor het functioneren van de organisatie.
Aanbevelingen en Acties
De Algemene Rekenkamer adviseert Defensie om:
- Een strategische visie te ontwikkelen over de rol van Nafin in de samenleving.
- Beveiligingsprocessen te verbeteren door betere detectie en respons op inbreuken.
- Regelmatig fysieke en digitale veiligheidstests uit te voeren. Defensie heeft toegezegd deze aanbevelingen over te nemen en het veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie te vergroten.
Samenwerking met KPN
Defensie onderzoekt samen met KPN of het onderhoud van het Nafin-netwerk efficiënter kan, bijvoorbeeld door minder onderaannemers in te zetten. Dit zou niet alleen de operationele efficiëntie verbeteren, maar ook bijdragen aan een verhoogde beveiliging.
Storing op 28 Augustus
Eerder dit jaar werd het Nafin-netwerk getroffen door een storing. Defensie benadrukt echter dat deze gebeurtenis geen verband hield met de fysieke beveiligingsproblemen die door de Algemene Rekenkamer werden gesignaleerd.
Defensie blijft zich inzetten om het Nafin-netwerk beter te beveiligen en optimaal te laten functioneren als cruciaal onderdeel van de nationale veiligheid.
Afbeelding: MinDef / Nieuwsredactie ODB
Tekst: MinDef / Unslash /Pavan Trikutam / Nieuwsredactie ODB