20 juni, 2024
DefensieTop Manaslu  Geen Probleem Voor Mariniers

Top Manaslu  Geen Probleem Voor Mariniers
T

Vanochtend bereikten 7 mountain leaders van het Korps Mariniers met 3 sherpa’s de top van de 8.163 meter hoge Manaslu in Nepal. De beklimming vormde de climax van 4 weken voorbereiding op de flank van de op 7 na hoogste berg ter wereld. Vandaag is het 60 jaar geleden dat Japanner Toshio Imanishi de berg als eerste succesvol beklom.

De expeditie naar de Manaslu begon op 3 april. Toen reisden 20 Nederlandse mountain leaders, 2 Britse van de Royal Marines, 1 Oostenrijkse Heeres Bergführer en 3 ondersteunende staffunctionarissen naar Kathmandu. Daar trof het team logistieke voorbereidingen en vertrok daarna te voet naar het basiskamp op 4.750 meter op de Manaslu.

Na aankomst in het basiskamp maakten de mountain leaders de routes in orde, installeerden kilometers aan vaste lijnen en zetten de kampen op van waaruit de toppoging is uitgevoerd. De hoogte, temperaturen van -25 graden zonder windchill, harde wind, extreme sneeuwval op de flanken en lawines zorgden voor de nodige hoofdbrekens. Toch resulteerde gedegen voorbereidingen van het afgelopen jaar in de geslaagde poging.

De mountain leaders van het Korps Mariniers zijn specialisten voor militair optreden in (hoog-)gebergte en arctische omstandigheden. Deze militaire berggidsen zijn gespecialiseerd in oorlogsvoering onder extreme omstandigheden en in het veilig verplaatsen van eenheden door bergachtig en arctisch terrein.

Tijdens de Manaslu-expeditie trainden ze hun vaardigheden onder extreme geografische en klimatologische omstandigheden: van het verkennen van gebieden en het vinden van routes tot het inrichten van observatieposten. Ook bekwaamden de mountain leaders zich in het reddend optreden op plaatsen die voor normale reddingsteams en helikopters onbereikbaar zijn.

Tijdens de ISAF-missie in Afghanistan was veelvuldig vraag naar deze zogenoemde Medium and High Altitude Rescue Capability. Door de beklimming van de Manaslu hebben de mountain leaders belangrijke kennis opgedaan voor het Kenniscentrum voor Militair Optreden in eXtreme Omstandigheden van het Korps Mariniers en daarmee voor Defensie.

bron: Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: