18 mei, 2024
DefensieThuiskomst laatste F-16 detachement uit Afghanistan

Thuiskomst laatste F-16 detachement uit Afghanistan
T

Ruim 50 militairen keren op zaterdag 12 juli terug uit Afghanistan. Zij maakten deel uit van het F-16 detachement dat op 30 juni haar laatste van ruim 10000 missies vloog boven het Aziatische land. De leden van de Air Task Force (ATF) worden ontvangen door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, en onthaald door een erehaag van oud-commandanten van de ATF.

De militairen, afkomstig van alle onderdelen van de Koninklijke Luchtmacht, waren van mei tot en met begin juli uitgezonden naar Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan. De militairen zorgden onder meer voor ondersteuning van grondtroepen door de inzet van F-16 gevechtsvliegtuigen vanaf Mazar-e-Sharif. Sinds 2002 werden bijna alle wapensystemen van de Koninklijke Luchtmacht ingezet, waarbij het zwaartepunt lag tijdens de missie in Uruzgan.

Twee F-16’s begeleiden de KDC-10 bij aankomst op vliegbasis Eindhoven. De ceremonie op 12 juli markeert het einde van een periode waarin de Koninklijke Luchtmacht bijna 12 jaar onafgebroken operationeel actief geweest met F-16’s in en boven Afghanistan. Tijdens de ceremonie wordt een minuut stilte in acht genomen voor de gesneuvelde collega’s in Afghanistan.

bron MINDEF

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: