23 juli, 2024
DefensieTerrorist opgepakt op vliegbasis Volkel

Terrorist opgepakt op vliegbasis Volkel
T

Een veroordeelde terrorist en aanhanger van terreurgroep IS is vorige week opgepakt op luchtmachtbasis Volkel. De man was op de vliegbasis aan het werk. Hij viel daar op toen hij foto’s ging maken. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het is bevestigd door het Openbaar Ministerie (OM) en Defensie. De marechaussee heeft hem, nadat zijn gedrag was opgevallen, onmiddellijk opgepakt omdat hij een strafblad had.

Aansluiten bij IS

De man was anderhalf jaar geleden, in september 2015, aangehouden bij de Turks-Syrische grens. Hij wilde zich in het strijdgebied in Syrië aansluiten bij een terroristische organisatie, oordeelde de rechtbank. Hij kreeg hiervoor twee jaar cel. Volgens de rechtbank werd de man steeds ‘extremer in zijn geloof’, is hij aanhanger van het ‘jihadistisch gedachtegoed’ en ‘voorstander van IS’.

Op vrije voeten

De man is sinds een paar maanden op vrije voeten. Hij maakte deel uit van een groep mensen die voor een bouwbedrijf graafwerk doet op de vliegbasis. Op de basis zijn strenge toegangseisen van kracht. Bezoekers moeten zich onder meer legitimeren. Ook zou er altijd een achtergrondcheck gedaan moeten worden.

Foto- en video-opnames maken

Vorige week woensdag 10 mei viel het op dat hij foto- en video-opnames maakte. Dat is verboden op de vliegbasis. Toen aan het licht was gekomen dat het gaat om een veroordeelde terrorist, werd hij opgepakt op verdenking van het voorbereiden van terrorisme.

Weer vrijgelaten

Na twee dagen is hij weer vrijgelaten, zegt het OM, ‘omdat uit het onderzoek van de marechaussee geen aanwijzingen zijn gekomen dat hij strafbare feiten heeft gepleegd of wilde plegen’.

Luchtruim verdedigd

Vliegbasis Volkel is één van de twee bases van de Nederlandse F16-straaljagers. Het Benelux luchtruim wordt vanuit hier onder andere verdedigd. Het is een groot complex, waar ongeveer duizend man werken.

Een woordvoerder noemt het een vervelend incident, maar geen reden tot paniek. Ook Defensie bevestigt het incident en meldt daarbij nog dat de man inviel voor iemand die ziek was. “Wij doen onderzoek hoe dit gegaan is en om te kijken of we iets niet goed hebben gedaan”, zegt een woordvoerder,

Bron: OM/Mindef/RTL4/Noventas/Redactie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: