“De slag om de Residentie heeft een gat geslagen in vele families. Dat leed gaat nooit voorbij. Herinneringen zijn door de jaren misschien meer en meer vervaagd, maar wat toen is gebeurd, dreunt nog altijd na in het hier en nu. Helaas doen mensen elkaar nog steeds vreselijke dingen aan. Dat is altijd zo geweest. En het is treurig te constateren dat dit wel nooit zal veranderen. Daarom moeten we leren van wat er toen is gebeurd.”
Dat zei Commandant Koninklijke Marechaussee, tevens gouverneur van de residentie, luitenant-generaal Harry van den Brink gistermiddag. Dat gebeurde 10 mei jl. bij de jaarlijkse herdenking van de Slag om de Residentie aan het ILSY-plantsoen in Den Haag.
“Hier op deze plek is heldhaftig gevochten voor de vrijheid en veiligheid van Nederland. Hier versloegen Nederlandse militairen de paratroepen. “Overvallen maar niet verslagen” staat op het monument. Maar vele, merendeel jonge landgenoten moesten de strijd hier met de dood bekopen of raakten voor het leven getekend.” Van den Brink legde een krans. Dat deden ook vertegenwoordigers van 11 infanteriebataljon Garde Grenadiers en Jagers en veteranen.
Meer dan 500 Nederlandse militairen sneuvelden tijdens gevechten rond Den Haag. 167 van hen kregen hun laatste rustplaats op het Erehof van de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Haag. “Vrijheid is nog steeds niet vanzelfsprekend “, zei Van den Brink diezelfde middag. “Het zijn dagen als deze, herdenkingen als deze, die ons duidelijk maken wat de prijs van vrijheid kan zijn.
Dat vrijheid en veiligheid elke dag onderhoud nodig hebben. Vrijheid en veiligheid zijn kwetsbaar en moeten worden beschermd. Daarom is het belangrijk dat we hier blijven herdenken. Dat we ons blijven realiseren dat als het erop aankomt vrijheid en veiligheid het waard zijn om voor te vechten.”
Gistermiddag werden verschillende onderscheidingen uitgereikt:
- 7 maal postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis voor acties in mei 1940 (eerste uitreiking),
- 3 keer postuum het Oorlogsherinneringskruis voor acties in mei 1940 en (KNIL 1941/42) (heruitreiking) en
- 1 maal postuum het Ereteken Orde en Vrede voor acties in Nederlands-Indië eind jaren ’40 (heruitreiking).
De plechtigheid aan het ILSY-plantsoen werd afgesloten met een fly past door vliegtuigen van de stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht.