15 april, 2024
DefensieSjoemelt Stichting Marcandi?

Sjoemelt Stichting Marcandi?
S

De Stichting Marine Cantine Dienst (Marcandi) stopt per direct met de verkoop van producten aan afnemers buiten de Koninklijke Marine. Dat is de uitkomst van overleg tussen deze groothandel die speciaal is opgericht voor (scheeps)groothandel doeleinden door en voor de marine, toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het ministerie van Defensie.

Marcandi regelt onder meer de inkoop van dranken, sigaretten, snacks voor in de kantine en artikelen voor persoonlijke verzorging, zoals parfums, voor eenheden van de marine. Ook leverde het producten aan verenigingen en personen buiten Defensie. In principe mag dit, mits aan strikte regels wordt gehouden.

Volgens de ACM was in het geval van Marcandi sprake van oneerlijk concurrentie met commerciële groothandels (Sligro, Macro, en Hanos), onder meer doordat de directeur van Marcandi door de marine wordt betaald en niet door de stichting.

De Wet Markt en Overheid verbiedt namelijk dat overheden hun eigen bedrijven bevoordelen ten opzichte van concurrerende commerciële bedrijven.

Bron ANP/Redactie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: