16 april, 2024
DefensieSamenwerking TNI-AL en KM

Samenwerking TNI-AL en KM
S

De Koninklijke Marine en de Indonesische Marine(Tentara Nasional Indonesia- Angkatan Laut) gaan intensiever samenwerken. De Indonesische Chief of Naval Staff admiraal Ade Supandi en Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk legden dat gisteren vast in een overeenkomst aan boord van het Joint Support Ship (JSS) Karel Doorman. 

Met de ondertekening van deze overeenkomst wordt verder invulling gegeven aan de samenwerkingsverklaring die door minister Hennis-Plasschaert en haar Indonesische ambtgenoot Purnomo Yusgiantoro vorig jaar werd getekend. De betrekkingen tussen Indonesië en Nederland zijn hecht en kennen een bijzonder karakter. Beide marines delen volgens de overeenkomst kennis en informatie en slaan de handen ineen op het gebied van opleidingen, training, oefeningen en logistiek.

De samenwerking tussen de Indonesische en Nederlandse marine kent een rijk verleden. Zo volgden tussen 1949 en 1955 Indonesische aspirant officieren hun opleiding bij het Koninklijk Instituut voor de Marine. Admiraal Supandi zelf heeft in het verleden o.a. een NBCD-opleiding in Den Helder gevolgd. En dit jaar volgen twee Indonesische zeeofficieren hun opleiding tot commandocentraleofficier (CCO) in Nederland.

Generaal Verkerk sprak over de goede vriendschappelijke relatie tussen beide marines en de intentie om deze goede samenwerking tussen de Indonesische en Nederlandse marine voort te zetten. Verder bracht admiraal Supandi een bezoek aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM), de Ship Handling Simulator en de Karel Doorman.

Bron: Defensie
Rijksoverheid
wikipedia
denhelderactueel.nl

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: