24 juni, 2024
DefensieSamen sterker

Samen sterker
S

Afgelopen zaterdag vertrok het eerste gezamenlijke luchttransport vanaf de Vliegbasis Eindhoven naar Mali. Tot eind 2015 vliegt iedere drie weken een Boeing C-17 transporttoestel van de Strategic Airlift Capability (SAC) goederen van Eindhoven naar de Malinese hoofdstad Bamako.

Het toestel vervoert (hulp)goederen uit Estland, Finland, Letland, Zweden en Nederland. De lading zal iedere keer o.a. bestaan uit persoonlijke uitrusting van militairen, reserveonderdelen voor voertuigen en helikopters en voedsel. Deze goederen zijn nodig voor de inzet van deze landen in Mali onder de VN-missie Minusma (Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali). Op de terugweg worden spullen van teruggekeerde militairen vervoerd.

Zoals het er nu naar uitziet duurt de samenwerking tussen Nederland, Zweden en Noorwegen in ieder geval tot het eind 2015. Tot die tijd vliegt iedere 3 weken een volgeladen C-17 van Eindhoven naar Bamako. Vanaf Bamako gaan de meeste Nederlandse spullen over de weg en via de lucht naar Gao, waar de Nederlandse hoofdmacht zit.

De SAC C-17 is bedoeld om te voorzien in de grote behoefte aan strategisch luchttransport binnen de NAVO en EU. De samenwerking draagt bij aan een efficiëntere inzet van materieel. De 12 deelnemende NAVO-landen (10 lidstaten en 2 partnerlanden) hebben vanaf 2009 gezamenlijk drie C-17 Globemaster III transportvliegtuigen aangekocht. Iedere deelnemer aan deze Strategic Airlift Capability heeft een aantal vlieguur per jaar tot zijn beschikking. De vliegtuigen worden bemand door personeel van de deelnemende landen en opereren vanaf Pápa Airbase in Hongarije.

Bron: Defensie
NAVO
Omroep Brabant

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: