25 juli, 2024
DefensiePrins Hendrik Legpenning voor Indonesische marine

Prins Hendrik Legpenning voor Indonesische marine
P

Vice-admiraal Matthieu Borsboom, Commandant Zeestrijdkrachten, heeft tijdens zijn werkbezoek aan Indonesië de Prins Hendrik Legpenning uitgereikt aan de Indonesische Marine. De legpenning wordt namens de Koninklijke Marine uitgereikt als dank voor de goede samenwerking tussen de beide zeemachten.

De Nederlandse marine heeft vanuit het verleden een nauwe band met haar Indonesische counterpart. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkten en sneuvelden vele Indische en inheemse marinemensen aan boord van Nederlandse marineschepen. Na de Tweede Wereldoorlog volgden veel Indonesische marineofficieren een opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine. Daarnaast zijn sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw een groot aantal voormalige Nederlandse marine, maar vooral ook nieuwbouwschepen (korvetten) aan Indonesië verkocht. Deze verkooptrajecten gaan altijd gepaard met een intensief begeleidingstraject vanuit de Nederlandse marine. Vandaag de dag volgen Indonesische officieren een opleiding tot Commando Centrale Officier in Den Helder.

Naast deze militaire samenwerking worden in het dagelijks taalgebruik van de Nederlandse marine ook nog steeds veel Indonesische woorden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn het ‘Atjeh’-jasje bij het dagelijkse uniform van de vloot, maar ook ‘barang’ (plunje), ‘tjetten’ (verven), ‘Baru’ (nieuw) en ‘katje’ (salaris) zijn veelgebruikte woorden. Ook wordt nog ieder week op woensdag bij de marine een Indonesische maaltijd (Blauwe hap) gegeten.

Admiraal Borsboom is deze week in Indonesië uitgenodigd om de banden tussen beide marines verder te versterken. Naast diverse gesprekken en bezoeken zal hij op donderdag 27 februari, samen met zijn Indonesische counterpart Admiraal dr.  Marsetio, een krans leggen op het ereveld Kembang Kuning te Surabaya bij de herdenking van de Slag in de Javazee. Ruim negenhonderd marinemannen verloren bij deze zeeslag in 1942 het leven aan boord van Nederlandse marineschepen, waaronder Eskadercommandant Schout-bij-nacht Karel Doorman.

De Prins Hendrik legpenning wordt sinds 1999 jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de Koninklijke Marine. Eerder ontving bijvoorbeeld ook de commandant van de Britse Marine en het Nederlandse Comité Nabestaanden Onderzeeboten deze legpenning.

bron:Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: