Nederland en België tekenen volgende week een akkoord om het luchtruim van de Benelux gezamenlijk te gaan bewaken. Dat gebeurt woensdag tijdens een overleg tussen het Nederlandse en het Belgische kabinet in Den Haag.
Op 4 maart 2015 komen in Den Haag afvaardigingen van de Nederlandse en Belgische regeringen bijeen voor het zogenaamde Thalassaoverleg. Dit overleg heeft als doel de grensoverschrijdende samenwerking verder te versterken en illustreert de hechte band tussen beide landen. Het is de derde keer sinds 2003 dat Nederland en België op deze manier samenkomen. Het Thalassaoverleg dankt zijn naam aan het schip waar het overleg voor het eerst plaatsvond.
Het Thalassaoverleg start met een korte gezamenlijke bijeenkomst op het ministerie van Algemene Zaken. Vervolgens hebben minister-president Rutte en eerste minister van België Michel een bilaterale ontmoeting. De andere bewindspersonen voeren op dat moment bilaterale gesprekken in het Mauritshuis. Na afloop hiervan wordt in aanwezigheid van de beide premiers een aantal overeenkomsten getekend, waaronder het verdrag inzake de integratie van de luchtruimbewaking.
In 2015 worden de Nederlandse en de Belgische luchtmacht om de beurt verantwoordelijk voor de controle van het luchtruim van de drie landen. Het gaat dan specifiek om het onderscheppen van burgertoestellen waarvan een terroristische dreiging uitgaat. Onderschepping van buitenlandse of niet-geïdentificeerde militaire vliegtuigen is al via het NAVO-verdrag geregeld.
Door de samenwerking worden kosten bespaard en personeel vrijgespeeld. Minister Jeanine Hennis (Defensie) zei eerder dat het door de samenwerking beter mogelijk wordt om straks na de aanschaf van de JSF vier toestellen voor internationale missies beschikbaar te hebben.
Bron: Rijksvoorlichting/volkskrant
Mening ODB: Deze keer mag u als lezer uw mening geven. Is dit verdrag de zoveelste bezuiniging? Reageer!