19 mei, 2024
DefensiePontonbrug over de IJssel!

Pontonbrug over de IJssel!
P

Militairen van de landmacht hebben 10 april 2024 bij Welsum en Olst een pontonbrug over de IJssel gebouwd. De bouw van deze brug gebeurde op een van de routes naar Duitsland, waar grondtroepen deelnemen aan de grote NAVO-oefening Steadfast Defender (22 jan t/m 31 mei 2024) . De omvangrijke oefening is bedoeld ter voorbereiding op een eventueel grootschalig conflict.

Koude oorlog

Bij dergelijke situaties worden ook wel bestaande bruggen opgeblazen om routes te versperren. Daarom is het noodzakelijk snel alsnog een overspanning te kunnen bouwen. Maar ook als er geen brug beschikbaar is of een exemplaar te gevaarlijk is om te gebruiken, kan een pontonvariant nodig zijn. De aanwezige kunstwerken werden om die reden al in de Koude oorlog aangelegd.

Timing

Bij de aanleg waren 650 militairen Genie betrokken: 150 die de brug bouwden en 500 die erover gingen. Dit gebeurt noodzakelijk in nauwe samenhang en met een zorgvuldige timing. Want als bijvoorbeeld een legereenheid arriveert als de brug nog niet af is, worden die troepen direct kwetsbaarder.

Altmark

Wat de legerleiding betreft verliep de bouw van de brug volgens plan. Waarna de 500 militairen en 85 voertuigen de overkant van de IJssel konden bereiken. Eindbestemming van de eerste etappe is het Duitse Altmark, waar voor de landmacht de NAVO-oefening verder gaat.

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Foto: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: