25 juli, 2024
DefensiePatriots weer aan de bak in Turkije

Patriots weer aan de bak in Turkije
P

Kabinet Rutte heeft besloten om op korte termijn twee Nederlandse Patrioteenheden (nu uitgerust met PAC-3 raketten) naar Turkije te sturen. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel daartoe van de ministers Jeanine Hennis (VVD) en Frans Timmermans (PvdA). Nederland voldoet hiermee aan een verzoek van de NAVO.

Twee eenheden Patriots, met in totaal maximaal 360 Nederlandse militairen, worden in Turkije opgesteld ter verdediging van het Turkse grondgebied en ter bescherming van de lokale bevolking tegen eventuele raketaanvallen vanuit Syrië.

Over de precieze locatie wordt nog overlegd met Turkije, de VS en Duitsland. De inzet van de Patriots is puur defensief van aard en vormt geen ondersteuning voor een no-fly zone of offensieve operatie.
Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en premier Mark Rutte (VVD) delen de mening van de NAVO dat de dreiging vanuit Syrië reëel genoeg is om bondgenoot Turkije te helpen.

Timmermans acht het uitgesloten dat Nederlandse militairen betrokken raken bij de burgeroorlog in Syrië. De Patriots zijn alleen in staat om raketten boven Turks grondgebied uit de lucht te schieten, maar kunnen geen doelen raken boven Syrië. De Patriots zullen dus een no-flyzone boven Syrië niet mogelijk maken.

Een dag voor de Nederlandse bekendmaking besloot het Duitse kabinet al tot het sturen van twee Patriot-eenheden. Daarbij zullen 400 Duitse Militairen voor een jaar worden gestationeerd aan de Turks-Syrische grens. Ook de VS zal Patriots en soldaten leveren aan Turkije.

De inzet van deze, door bezuinigingen geplaagde eenheid is in eerste instantie voor maximaal 1 jaar. Volgens minister van Defensie Hennis zullen de eenheden in de loop van januari operationeel kunnen zijn. Nederland betaalt zelf de kosten voor personeel en materieel tijdens de uitzending. Als de missie 1 jaar duurt, bedragen de kosten 42 miljoen euro.

Belangrijk argument voor het sturen van de Patriots is ook het “tonen van bondgenootschappelijke solidariteit”, vertelde de minister van Defensie. Dat Patriots weinig uitrichten tegen mortieren of granaten, klopt volgens haar, maar: “Uiteindelijk moeten we ons niet verslikken in Syrië. Dat beschikt wel degelijk over ballistische raketten en andere wapensystemen. Daar zijn Patriots voor bedoeld.”

Binnen de NAVO hebben alleen Nederland, Duitsland en de VS de Patriotsystemen. De Nederlandse eenheden zijn twee keer eerder uitgezonden. In 1991 naar het zuiden van Turkije nabij Diyarbakir en een squadron naar Israël voor de verdediging van Jeruzalem. 12 jaar later in 2003 gingen onze Patriots weer naar Turkije deze keer gestationeerd nabij de steden Diyarbakir en Batman. Beide keren was dat ter bescherming tegen mogelijke Iraakse Scudraketten.
In de Tweede Kamer steunen de meeste partijen de Patriotmissie, alleen de PVV is er faliekant tegen.

De ODB is van mening dat de inzet van deze eenheden duidelijk laat zien dat de bezuinigingswoede op het Defensieapparaat moet stoppen. Nederland raakt in sneltreinvaart door haar militaire capaciteit heen. Tijd om orde op zaken te stellen. De inzet van onze militaire eenheden (KM, KL, Klu, Kmar.) laat ondubbelzinnig zien dat zij dringend (waar dan ook ter wereld) benodigd zijn voor handhaving niet alleen van onze vrede en veiligheid maar ook die van andere naties.

Stop de afbraak begin met de opbouw!

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: