16 juni, 2024
Defensie‘Patriot’ Luchtverdedigingssysteem Vernieuwd

‘Patriot’ Luchtverdedigingssysteem Vernieuwd

Met de aankomst van een vernieuwd wapensysteem op haar thuisbasis in De Peel tekent zich ook bij de Nederlandse luchtverdediging weer herstel af. Twee grote kranen hijsen afgelopen weekend zware wapensysteemdelen op militaire voertuigen. Het is het PATRIOT wapensysteem is na revisie en modificatie tot 2040 weer ‘up-to-date voorbereid’ op dreiging vanuit de lucht, zoals vliegtuigen en raketten.

Het eerste van vier Patriot-systemen keerde zaterdag terug uit de Verenigde Staten, waar het een bijzonder ingrijpende ‘levensduur verlengende behandeling’ heeft ondergaan. Na de vereiste integratie- en controletesten draagt de Defensie Materieel Organisatie dit systeem eind juli weer over aan de PATRIOT-eenheid van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) voor hun trainingen en oefeningen. In 2022 moeten alle vier de Nederlandse PATRIOT-wapensystemen het levensduur verlengend onderhoud hebben gehad en zijn gemodificeerd naar een nieuwe configuratiestandaard.

Het eerste wapensysteem is in februari 2018 vertrokken naar de Verenigde Staten en keerde afgelopen weekend terug via de haven van Antwerpen. Via een verplaatsing over de weg is het systeem nu terug op de Luitenant-generaal Bestkazerne, thuisbasis van alle Nederlandse grondgebonden luchtverdediging.

Modern
Het vernieuwde systeem, dat tot minimaal 2040 operationeel inzetbaar kan blijven, bestaat uit een vuurleidingscentrale, een radar en een vuurverdelingscentrale die door het personeel van het Letterkenny Army Depot (LEAD) in het Amerikaanse Chambersburg is gereviseerd en gemodificeerd. Samen met de aanstaande modernisering van de lanceerinrichtingen betekent dit dat de vier Patriot wapensystemen een significant betere capaciteit hebben tegen de ‘gewone’ lucht- als ook de raketdreiging. Zo voldoen de luchtverdedigers met de volledig vernieuwde PATRIOT lucht- en raketverdedigingssystemen weer aan de hoogste standaard binnen de luchtverdedigingswereld. Nederland biedt hiermee een nichecapaciteit voor het NAVO-bondgenootschap.

Inzet
Het PATRIOT-wapensysteem is sinds 1987 in gebruik bij de Nederlandse krijgsmacht en is daarbij ingezet voor de luchtverdediging van Israël en Turkije tijdens de Golfoorlogen van 1991 en 2003. De luchtverdedigers zijn bovendien van 2013 tot 2015 ingezet tijdens ‘Active Fence’ om de bevolking van de Turkse stad Adana te bescherming tegen ballistische raketten vanuit Syrië. Door deze laatste, langdurige inzet heeft het systeem geen tijdig langdurig onderhoud kunnen ondergaan. Met het voltooien van de modificatie en het recente onderhoud, is het systeem echter weer volledig inzetbaar.

NAVO
Nederlandse lucht- en raketverdediging is sinds de jaren zestig van de vorige eeuw een waardevolle capaciteit binnen het NAVO-bondgenootschap. De NAVO geeft een hoge prioriteit aan luchtverdediging omdat in een instabiele wereld geïntegreerde luchtverdediging essentieel is voor de bescherming van de bevolking, vitale objecten en eigen en bondgenootschappelijke eenheden.

Bron: Nieuwsbericht de Peel
Foto: AVDD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: