24 juli, 2024
DefensiePantserinfanteristen oefenen in Tsjechië

Pantserinfanteristen oefenen in Tsjechië
P

Een Combat Vehicle 90 (CV90) met op de achtergrond het Tsjechische landschap. Voor de infanteristen uit Havelte is het Tsjechische oefenterrein Hradiště heel wat anders dan de relatief open Duitse vlaktes. Ruim 3 weken traint 44 Pantserinfanteriebataljon geïntegreerd met genie, logistieke en vuursteuneenheden het bereden en uitgestegen optreden met het infanteriegevechtsvoertuig CV90.

De CV90 blinkt uit in snelheid en scherpe manoeuvres, maar in Tsjechië heeft ook de Zweedse krachtpatser het af en toe zwaar. “Het terrein dicteert continu ons optreden. Met weinig open vlaktes is een opmars niet gemakkelijk”, zegt commandant van de B-compagnie kapitein Erik Derks. “Dit is uitdagend voor de commandant, maar tegelijk vertragend voor het gevecht, omdat je het doel op een minder ideale manier moet aanvallen.”

Oogmerk van Horse Ultimatum is de certificering van 2 van de 4 compagnieën. De oefening is daarmee een belangrijke bouwsteen voor de operationele gereedstelling van 44 Pantserinfanteriebataljon in 2014. De eenheden werken deze 3 weken een wisselschema af. In het begin oefenden de militairen op hun niveau het bereden en uitgestegen optreden. Deze dagen draait het echter om gevechtsacties op bataljonsniveau. De infanteristen knokken niet alleen, maar doen dat samen met artilleristen en verkenners.

Om de oefenwaarde te vergroten, wordt tijdens het gevecht gebruikt gemaakt van het MCTC-systeem (Mobile Combat Training Center), dat treffers op voertuigen en personen simuleert. Ritmeester Stef Laarman: “Het MCTC analyseert het gevecht. Wij geven geen waardeoordeel, maar houden de compagnieën achteraf een spiegel voor.”

Na de generale repetitie in Tsjechië mag het bataljon het deze winter nog eens dunnetjes overdoen. In het Duitse Guz Altmark wordt de eenheid getest door 43 Gemechaniseerde Brigade.

Eind jaren ‘90 streek de landmacht voor het laatst neer in Hradiště, vlakbij Karlovy Vary. De ontplooiing van 1300 Nederlandse militairen in deze omgeving is dus even geleden. Groot voordeel: de deelnemers aan de oefening Horse Ultimatum kennen het terrein niet. De steile heuvels, dichte bebossing, overwoekerde tanksporen en moeras zorgen bovendien voor ultieme trainingsomstandigheden. Voor het bataljon de uitgelezen kans de ‘randen van het kunnen’ eens flink op te zoeken.

Bron:mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: