21 juni, 2024
DefensieOpzij: Hennis-Plasschaert Invloedrijkste Vrouw

Opzij: Hennis-Plasschaert Invloedrijkste Vrouw
O

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) is volgens maandblad Opzij op dit moment de meest invloedrijke vrouw van Nederland. De jury koos de VVD-politica uit een door hen samengestelde lijst van honderd invloedrijke vrouwen.

Volgens maandblad is Hennis-Plasschaert als eerste vrouwelijke minister van Defensie erin geslaagd de jarenlange bezuinigingen op een belangrijk moment een halt toe te roepen.

In een tijdsgewricht waarin we ons dagelijks bewust zijn van hoe broos de vrede, vrijheid en veiligheid van Nederland en Europa zijn, geeft zij leiding aan een krijgsmacht die zich daar volledig voor inzet‘, aldus het jury rapport.

Het rapport vermeldt verder dat de minister ‘uitstekend is ingevoerd in ingewikkelde dossiers en internationale verhoudingen, waardoor ze binnen de gehele krijgsmacht – van hoog tot laag – gezag afdwingt‘. Volgens de jury kreeg de minister ‘veel over zich heen, maar hield voet bij stuk en wist meer transparantie te brengen in de tamelijk gesloten cultuur bij Defensie. Haar humor en toegankelijkheid zijn haar geheime wapens.

Met de top 100 wil Opzij naar eigen zeggen het onderwerp topvrouwen ‘blijvend op de agenda’ zetten. De top honderd bestaat uit tien top-10 lijsten in verschillende categorieën. Er werd gekeken naar ‘absolute’ invloed’ (de macht die een functie met zich meedraagt), hoe ze die gebruiken en hoe zichtbaar de vrouwen zijn. Binnen alle tien categorieën werd een nummer 1 gekozen, en uit alle nummers 1 volgde één absolute winnaar.

De ODB feliciteert de minister met deze geweldige en eclatante overwinning op vele rivalen. Edoch zou de jury ook rekening hebben gehouden de vele rechtszaken, nationaal en internationaal, die het ministerie moet voeren zoals de vele claims uit voormalig Indië en de eindeloos durende strijd van voormalig personeel, ziek van asbest, PTSS of Chroom 6?

Het moet voor de machtigste vrouw van 2015 toch een fluitje van een cent zijn de financiële schade die militairen hebben opgelopen door de invoering van de WUL te compenseren? En voor defensiepersoneel een marktconforme eindejaars?

Ach, als de gevolgde jury procedure (die uitstekend op de hoogte is bij defensie) maar correct was.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: