14 april, 2024
BinnenlandOp Staande Voet Ontslag Voor Defensie-arts

Op Staande Voet Ontslag Voor Defensie-arts
O

Defensie heeft een medisch specialist van het Centraal Militair Hospitaal(CMH) in Utrecht ontslagen vanwege ongeoorloofde neveninkomsten. Dit heeft het ministerie vandaag in een persbericht bekendgemaakt. Het ontslag krijgt mogelijk nog een publicitair (juridisch) staartje.

Volgens het ministerie van Defensie betreft het een militair arts die enkele jaren lang neveninkomsten ontving met “bijklussen” in de medische sfeer. In principe mogen de specialisten van het CMH dat wel doen, maar de regeling over het bijklussen moet daarbij gerespecteerd worden.

In dit geval heeft de arts dat niet gedaan en is de schijn van belangenverstrengeling ontstaan. Defensie benadrukt dat het ontslag niet het gevolg is van de manier waarop de arts zijn werk uitoefende en benadrukte dat de patiëntveiligheid niet in het geding is geweest.

De misstand werd enkele maanden geleden ontdekt. Na het afronden van het interne onderzoek oordeelde Defensie dat het geval ernstig genoeg was om de arts de wacht aan te zeggen. Tegen de man is daarop aangifte gedaan bij de marechaussee.

De marechaussee heeft de zaak momenteel in onderzoek en Defensie wil niet verder op details ingaan zolang het onderzoek loopt. Omdat het een militair arts betreft moet het ontslag nog wel bij Koninklijk Besluit(KB) bekrachtigd worden. Dit kan enkele weken duren.

Defensie besloot dit naar buiten te brengen omdat er eerder dit jaar enkele incidenten speelden waarbij de integriteit van Defensie in twijfel werd getrokken. De betrokken arts zal mogelijk zelf juridische stappen nemen. Het is niet uitgesloten dat zijn advocaat daarbij ook de publiciteit zal zoeken.

(bron: Mindef, Medisch Contact KNMG)

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: