24 mei, 2024
DefensieOneerlijke Concurrentie Door Defensie

Oneerlijke Concurrentie Door Defensie
O

Het ministerie van Defensie heeft weer een tik op de vingers gekregen ditmaal van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens de toezichthouder heeft het overheidsdepartement de wet overtreden bij het maken van een kostenraming voor zogeheten ferryvluchten naar Zuid-Amerika. Uit onderzoek (zaak nr 15.03333.29) bleek dat vooral niet alle personeelskosten zijn doorberekend. Er is hier sprake van oneerlijke concurrentie.

De ACM had namelijk een klacht ontvangen van gedupeerde ondernemers. Deze kunnen nu met deze uitspraak van 29 oktober jl.naar de rechter stappen om een schadevergoeding te eisen. Defensie had twee Fokkervliegtuigen van het type F50 verkocht aan de marine van Peru. Deze toestellen moesten naar Peru worden overgevlogen.

Peru vroeg een aantal Nederlandse ondernemers en het ministerie om een offerte voor deze ferryvlucht. De opdracht ging uiteindelijk naar Defensie zelf, onder meer omdat dat het lagere kosten rekende. Het ministerie mag natuurlijk dit type vluchten uitvoeren, maar dan moet het wel alle kosten doorberekenen en in rekening brengen, stelt de ACM. Uit onderzoek van de financiële waakhond blijkt dat dit niet gebeurd is.

In totaal zijn zes Fokker 50’s door Defensie aan Peru verkocht. De laatste twee werden 17 november 2014 overgevlogen.

ACM/ luchtvaartnieuws/ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: