14 juli, 2024
DefensieOndersteuning revalidatie Oekraïense militairen

Ondersteuning revalidatie Oekraïense militairen
O

Defensie blijft zich inzetten voor de revalidatie van gewonde Oekraïense militairen. Met die boodschap ontving minister van Defensie Kajsa Ollongren 23 juni haar Oekraïense collega van Veteranenzaken Yulia Laputina. Dat gebeurde tijdens bezoek aan het Militair Revalidatiecentrum (MRC) in Doorn.

Veteranendag

Laputina is op uitnodiging naar Nederland gekomen om te zien hoe de zorg voor veteranen bij Defensie is geregeld. Om die reden was zij 24 juni 2023 ook te gast bij de Nederlandse Veteranendag.


Revalidatie
In Doorn spraken beide ministers met de Oekraïense militairen die daar revalideren. Sinds 29 oktober 2021 worden Oekraïense revalidanten in het MRC behandeld. Afhankelijk van de verwonding zijn ze hier tussen 6 weken en 6 maanden te gast. Inclusief de 14 huidige revalidanten zijn er inmiddels 32 Oekraïners in het MRC behandeld of onder behandeling.

Extra steun

Na afloop van het bezoek maakte Ollongren bekend dat zij 1 miljoen extra vrijmaakt om deze revalidatiesteun ook in de toekomst voort te zetten. Daarnaast gaat Nederland Oekraïne met kennis ondersteunen bij het opzetten van een revalidatiecapaciteit in eigen land. Voor de activiteiten die hieruit voortkomen stelt Nederland in eerste instantie 2 miljoen euro beschikbaar.

Onderhoud pantservoertuigen

Laputina was blij met de steun die Nederland ook op dit terrein levert. Eerder op de dag bracht ze een bezoek aan sleutelende Oekraïense militairen. Ze volgen bij Defensie een opleiding voor onderhoud aan pantservoertuigen.

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Afbeelding: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: