16 juni, 2024
DefensieMeer oefeningen nachtvliegen F-16’s in 2018

Meer oefeningen nachtvliegen F-16’s in 2018
M

F-16’s van de vliegbases Volkel en Leeuwarden vliegen vanaf januari weer in de avonduren. Dat is noodzakelijk om grondpersoneel en vliegers te oefenen om optimaal voor te bereiden op hun taak, ook in het donker. Ze moeten immers rond de klok inzetbaar zijn, waar dan ook ter wereld.

De vluchten zijn van maandag tot en met donderdag, tot uiterlijk 23.00 uur en op vrijdag alleen overdag. De oefeningen staan gepland in de periode 15 januari t/m 2 maart.

De oefeningen worden nu gehouden omdat het vroeg donker is. De toestellen hoeven daardoor niet ’s nachts te trainen. Echte operaties worden meestal in het donker uitgevoerd. De vlieger beschikt daarvoor over geavanceerde nachtzichtapparatuur. Om deze middelen optimaal te gebruiken tijdens huidige en toekomstige missies, moet er regelmatig gecheckt en getraind worden, ook bij duisternis.

Voor vliegers van Volkel en Leeuwarden zijn deze oefeningen belangrijk om de inzet gereedheid verder te verhogen. In 2017 werden minder nachtvluchten uitgevoerd. De Koninklijke Luchtmacht concentreerde zich dat jaar op herstel van inzet van haar personeel en materieel dat door langdurige inzet aan het eind van haar operationele inzet was gekomen. Tijd voor opbouw.

Bron Mindef/redactie
Foto AVDD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: