22 juli, 2024
DefensieNieuwe Minister en Staatssecretaris van Defensie

Nieuwe Minister en Staatssecretaris van Defensie
N

Op 2 juli begonnen Minister Ruben Brekelmans en Staatssecretaris Gijs Tuinman aan hun nieuwe functies bij het Ministerie van Defensie. Het kabinet werd eerder die dag beëdigd door de koning. De 37-jarige Ruben Brekelmans volgt Kajsa Ollongren op, terwijl Gijs Tuinman het stokje overneemt van Christophe van der Maat.


Minister Ruben Brekelmans

Brekelmans is verantwoordelijk voor het algemene defensiebeleid, inclusief de toekomstige samenstelling en uitrusting van de krijgsmacht en de inzet van onze militairen. Internationale zaken zoals steun aan Oekraïne en het NAVO- en EU-beleid vallen ook onder zijn verantwoordelijkheid. Hij benadrukt het belang van samenwerking binnen Defensie en met bondgenoten om de veiligheid van Nederland te waarborgen. Brekelmans werd in april 2021 lid van de Tweede Kamer voor de VVD en heeft eerder gewerkt bij de ministeries van Financiën en Justitie en Veiligheid.


Staatssecretaris Gijs Tuinman

De 44-jarige Tuinman richt zich op personeelszaken, materieel en vastgoed. Hij benadrukt het belang van een slagvaardige en veerkrachtige krijgsmacht, met goed getrainde en uitgeruste militairen. Zijn prioriteiten zijn:

  1. Modernisering van arbeidsvoorwaarden
  2. Veteranenzorg
  3. Investeren in materieel
  4. Versterking van de digitale slagkracht
  5. Meer oefenruimte voor militairen
  6. Ontwikkeling van de eigen defensie-industrie
  7. Verhoging van de weerbaarheid van de samenleving

Tuinman, een voormalig militair, is sinds eind vorig jaar politiek actief en had een zetel in de Tweede Kamer voor de BBB.


Budget

Defensie kan deze kabinetsperiode rekenen op een extra budget van €2,4 miljard, waardoor Nederland over twee jaar structureel voldoet aan de NAVO-norm. In 2024 zijn de totale uitgaven voor Defensie €21,4 miljard, een bedrag dat gefaseerd verhoogd zal worden.


Mening ODB

De ODB wenst beide bewindslieden veel wijsheid en succes toe in hun nieuwe functie en wil alvast een slogan meegeven voor de komende jaren: “Stop de afbraak, Start met de opbouw!” Te beginnen met het moderniseren van de arbeidsvoorwaarden en het verouderde overlegmodel.


CV

Tekst: MinDef / Redactie ODB
Foto: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: