12 juni, 2024
DefensieNieuw militair luchtverkeersleiding systeem in gebruik

Nieuw militair luchtverkeersleiding systeem in gebruik
N

De Minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, neemt op 2 oktober op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) een nieuw militair luchtverkeersleiding systeem in gebruik. Het huidige systeem wordt vervangen omdat deze het einde van zijn operationele en technische levensduur heeft bereikt.

Het concept van het Shared Air Traffic Service systeem (SAS) is revolutionair binnen Europa omdat voor het eerst samengevoegde verkeersleidings informatie wordt uitgewisseld op verschillende locaties en door verschillende luchtverkeersleidingscentra. Militairen kunnen nu gebruik maken van bijvoorbeeld radardata en vliegplannen die zijn opgesteld door onder andere civiele organisaties. Het grote voordeel daarvan is dat meerdere luchtverkeersleidingsinstanties werken met exact dezelfde informatie en hetzelfde perspectief. SAS verhoogt de veiligheid in een van de meest complexe en drukste delen van het Europese luchtruim.

Het SAS wordt vanaf 2 oktober in gebruik genomen op het AOCS NM en zeven militaire vliegvelden. SAS is in samenwerking met Maastricht Upper Area Control (MUAC) ontwikkeld en wordt ook gezamenlijk onderhouden waardoor de ontwikkel- en onderhoudskosten laag zijn. Het project startte in 2008.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: