13 december, 2024
DefensieNetherlands Special Operations Command

Netherlands Special Operations Command
N

Terwijl Special Operations Forces (SOF) steeds belangrijker worden, is die capaciteit op nationaal niveau nu nog versnipperd. Dat is lastig bij een compleet SOF-optreden omdat dit steeds vaker geïntegreerd met andere delen van de krijgsmacht gebeurt. Verder is er gebrek aan belangrijke en gegarandeerde ondersteuning. Het Netherlands Special Operations Command (NLD SOCOM) moet uitkomst bieden. Het is vandaag opgericht.

Grote precisie
SOF-operaties onderscheiden zich niet alleen door flexibiliteit en een hoge mate van zelfstandig optreden. Deze inzet staat ook garant voor een kleine footprint en grote precisie. De speciale troepen zijn zeer geschikt voor interventies in ‘hybride’ conflictsituaties, bij terrorismebestrijding en tegenover irregulier opererende tegenstanders. SOF vervullen verder een prominente rol bij beeldopbouw in de pre-conflictfase en bij capaciteitsopbouw om conflicten te voorkomen.

Noodzakelijke ondersteuning
NLD SOCOM is een operationele staf die alle Nederlandse SOF-operaties plant, aanstuurt, uitvoert en evalueert. De nieuwe eenheid versterkt daarmee het Korps Commandotroepen van de landmacht en de Maritime Special Operations Forces (MARSOF) van de marine.

Gezamenlijk en geïntegreerd
NLD SOCOM krijgt maritieme, land- en lucht SOF-eenheden onder bevel. Daardoor is het makkelijker gezamenlijk en geïntegreerd te trainen, speciale eenheden gereed te stellen en ze te voorzien van noodzakelijke ondersteuning met bijvoorbeeld helikopters.NLD SOCOM is overigens geen nieuw, op zichzelf staand krijgsmachtdeel. Het KCT en de MARSOF vallen nog steeds onder respectievelijk de landmacht en marine als het gaat om werving, opleiding en materiële gereedheid.

In 2020 volledig operationeel
Het is de bedoeling dat het NLD SOCOM, uiterlijk in 2020 volledig operationeel is. Daarnaast doet Defensie met de nieuwe eenheid iets aan het tekort van Command & Control (C2) bij de NAVO. In 2020 is het namelijk ook mogelijk een uitzendbare operationele SOF Command & Control (C2)-capaciteit te leveren, die in NAVO-verband SOF operaties aanstuurt. Die door de NAVO opgedragen taak wil Defensie samen met België en Denemarken onderbrengen in een zogenoemd Composite Special Operations Component Command (CSOCC). De drie partners hebben de intentie deze capaciteit aan te bieden voor de NATO Responce Force (NRF) 2021.

De vraag naar SOF neemt in de toekomst naar verwachting  verder toe.

Bron: Defensie
Foto: Defensie/AlleHens

Arag Banner
ComputerComputer

Gerelateerd aan dit bericht: